Iako je kraj novogodišnje euforije na pomolu, još uvek nismo spremi da se u potpunosti prepustimo ustaljenoj radnoj atmosferi, te nastojimo da za vreme predstojećih božićnih praznika na kratko produžimo osećaj ušuškanosti. Shodno našim namerama donosimo vam upravo recept za omiljenu božićnu poslasticu i to po bakinom nahođenu – bajadere na tradicionalan način.
Bakin recept za bajadere
Sastojci
- 150 g čokolade za kuvanje
- 250 g mlevenih oraha
- 250 g mlevenog keksa
- 200 g margarina
- 700 g šećera
- 20 kačika vode
Sastojci za glazuru
- 100 g čokolade za kuvanje
- 50 g margarina
Priprema
Stavite vodu u šerpu i sačekajte da proključa, a zatim ubacite šećer i kuvajte oko 3 minuta sve dok se šećer ne rastopi. Dodajte mlevene orahe i mleveni keks, pa sve to zajedno kratko prokuvajte. Ostavite da se ohladi. Iseckajte margarin na komade i dodajte ga u prohlađenu smesu. Mešajte dok se sav margarin ne rastopi. Istovremeno u drugu posudu rastopite čokoladu za kuvanje i promešajte sa polovinom gorepomenute smese. Budite strpljivi i dobro izmešajte. Premažite pleh margarinom i ravnomerno rasporedite smesu sa čokoladom. Veoma je bitno da smesu rastanjite rukama, a zatim preko smese sa čokoladom dodajte prestalu smesu.
Priprema glazure
U šerpu dodajte čokoladu i margarin i stavite na nisku temperaturu dok se ne rastopi. Dobijenom glazurom prelijte kolač i sačekajte da se ohladi. Isecite na pravugaonike i poslužite.
Photo credit. Pexels, Instagram