Sa obzirom na to da smo i dalje u prazničnom raspoloženju, ovu sezonu svečano zatvaramo receptom koji asocira na detinjstvo. Iako se mogu praviti tokom cele godine, one se tradicionalno pripremaju u zimskom periodu. Popularne breskvice predstavljaju vrstu sitnih kolača koji su istovremeno mekani, sočni i hrskavi.
Poslastica koja je podjednako slatka koliko i njen naziv, paradoksalno, ne sadrži ovu voćku. Naziv je dobila prvenstveno zbog karakterističnog izgleda, a celokupna priprema ne zahteva previše vremena i truda. Štaviše, nakon što ste uspešno napravili testo, proces koji sledi je poprilično jednostavan.
Sastojci
01 ⏐ Sastojci za pet breskvica
- dva žumanca
- 50g pavlake
- 75g putera
- pola kafene kašike praška za pecivo
- 190g brašna
- 50g šećera
- pola kafene kašike ekstrakta vanile
- prstohvat soli
02 ⏐ Sastojci za fil
- 100g maskarpone sira
- 100g kondenzovanog mleka
03 ⏐ Sastojci za dekoraciju
- listovi mente ili bosiljka
- roze ili narandžasta boja za hranu
- šećer
Priprema
Umutite dva žumanca, šećer, so i ekstrakt vanile. Nakon toga, dodajte pavlaku i mešajte sve dok ne nastane ujednačena smesa. U posebnoj posudi sjedinite brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte puter i mešajte sve dok u potpunosti ne nestanu grudvice. Prvu, odnosno tečnu smesu ulijte u drugu i krenite da mesite testo. Ukoliko primetite da se ono lepi, dodajte još brašna.
Testo stavite na sto i krenite da ga gnječite, a potom napravite kuglice jednake veličine i ostavite ih u frižideru oko pola sata. Za to vreme, sjedinite maskarpone sir i kondenzovano mleko koje ste prethodno prokuvali.
Nakon pola sata, izvadite testo iz frižidera i razvucite ga po dužini te isecite na deset jednakih delova. Loptice stavaite na pleh pokriven papirom za pečenje i ostavite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni oko 15 minuta. Testo bi trebalo da ostane belo, a da samo na dnu poprimi smeđu boju. Tople biskvite zatim pažljivo izdubite nožićem, napunite ih filom i spojite dva biskvita tako da dobijete oblik breskvice. Jestive boje pomešajte sa vodom i zatim breskvice umočite u njih. Naposletku, uvaljajte ih u kristal šećer i ukrasite listićima mente ili bosiljka.
Foto: Instagram @gladisheva