Ponekad naiđemo na recepte koji nas nateraju da odmah uđemo u kuhinju. Recept u kom je glavna zvezda burrata, koji kombinuje hrskavu spoljašnjost i kremasto unutrašnje punjenje, upravo je takav – jednostavan, a nezaboravan. Spoj toplog, zlatno prženog omota i bogatog pikantnog sosa stvoren je za trenutke kada želimo da impresioniramo goste ili samo da se počastimo nečim posebnim. Iako zapečena burrata možda zvuči kao jelo rezervisano za restorane, priprema je iznenađujuće jednostavna. Sve što vam treba jeste nekoliko osnovnih namirnica i malo strpljenja, a rezultat će biti jelo koje ćete želeti da pravite iznova. Inspiraciju za ovaj recept pronašli smo na Instagram profilu @moribyan, čije ideje stalno inspirišu ljubitelje kuvanja širom sveta.
Recept dana: Burrata sa zasluženim viralnim (gastro) statusom
Sastojci
Za sos
- 60 ml maslinovog ulja
- jedna kašika sitno seckanog belog luka
- 160 g paradajz pirea
- 320 ml pavlake za kuvanje
- jedna kašičica ljutih čili pahuljica (ili po ukusu)
- dve kašičice sušenog bosiljka
- so i biber po ukusu
- 60 g narendanog parmezana (plus po želji)
- dve kašike neslanog putera
Za pohovanje
- 80 g brašna
- so i biber po ukusu
- tri jajeta, umućena
- 120 g prezli
- 40 g parmezana
- polakašike italijanskog začina
- jedna kašičica soli
- pola kašičice bibera
Ostalo
- dve burrata kugle
- biljno ulje za prženje
- svež bosiljak za dekoraciju
- hleb za posluženje
Priprema
Napravite sos tako što ćete na maslinovom ulju propržiti beli luk, dodati paradajz pire i pavlaku, pa začiniti bosiljkom, čili pahuljicama, solju i biberom. Umešajte parmezan i puter dok se ne istope. Osušenu burratu uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaja, pa u mešavinu prezli, parmezana i začina. Po želji ponovite za dodatnu hrskavost. Pržite u vrelom ulju dok ne dobije zlatnu boju, a zatim poslužite na sloju toplog sosa, ukrašenu bosiljkom i dodatnim parmezanom. Poslužite uz hrskavi hleb koji će savršeno upiti bogat sos. Ovaj recept burrata je jednostavan, a poseban – idealan za trenutke kada želite nešto drugačije.
Foto: Instagram: @moribyan, @jasminsarakatariina, @aniaharasimczuk