Leto je pravo vreme za gastro novitete – otkrivamo recept za autentični cheesecake sa limunom
Leto je pravo vreme za gastro novitete – otkrivamo recept za autentični cheesecake sa limunom

Leto je pravo vreme za gastro novitete – otkrivamo recept za autentični cheesecake sa limunom

Ne postoji bolji način da započnemo jutro od grickanja ukusnog deserta. Cheesecake je popularna poslastica koja se sastoji od kremastog sloja na bazi sira, obično postavljenog na podlogu od mlevenog keksa ili kore od testa. Ova poslastica je poznata po svojoj bogatoj, glatkoj teksturi i može se pripremiti na različite načine, uz dodatak različitih ukusa i preliva.

Ova kombinacija je idealna za toplije mesece, jer pruža lagani, osvežavajući desert koji osvaja svojim delikatnim ukusom i prijatnom aromom. Ovog puta otkrili smo recept za cheesecake koji uključuje limun i belanca, a pronašli smo ga na Instagram profilu Erin Kyles. U nastavku otkrijte šta vam je sve neophodno kako biste pripremili ovaj desert.

Recept: Cheesecake – limun i belanca


Sastojci


Kora

  • 42 g neslanog putera (tri kašike)
  • 60 g svetlosmeđeg šećera 
  • 90 g višenamenskog brašna 

Cheesecake

  • 150 g granuliranog šećera 
  • jedna kašičica gustina (kukuruznog skroba)
  • korica 2 velika limuna
  • 450 g krem sira na sobnoj temperaturi
  • dva jajeta
  • 110 g slatke pavlake
  • 40 g svežeg limunovog soka (tri kašike)
  • jedna kašičica paste od vanile

Sos od limuna

  • dva žumanca
  • 65 g granuliranog šećera
  • 40 g limunovog soka (tri kašike)
  • korica jednog velikog limuna
  • osmina kašičice soli
  • 28 g neslanog putera na kockice (dve kašike)

Kolač od belanaca

  • tri belanca
  • 180 g granuliranog šećera
  • četvrtina kašičice soli
  • jedna kašičica vanilinog šećera

Priprema


Kora

Zagrejte rernu na 175 °C. Obložite dno i stranice odabrankog kalupa papirom za pečenje. U maloj posudi za mešanje istopite puter. Dodajte smeđi šećer i brašno i mešajte dok ne dobijete grudvice testa. Utisnite testo na dno kalupa i sa strane i pecite 10 minuta. U međuvremenu počnite da pravite fil za cheesecake.

Cheesecake

Dodajte šećer i gustin u posudu za mešanje srednje veličine. Stavite koru limuna u šećer, a zatim prstima utrljajte koricu u šećer. Dodajte krem sir i umutite smesu dok krem sir ne bude potpuno gladak i bez grudvica. Dodajte dva jajeta u posudu i umutite smesu na maloj brzini. Dodajte gustu pavlaku, limunov sok i pastu od vanile. Ponovo umutite smešu na maloj brzini samo dok ne postane glatka. Sipajte fil za cheesecake preko kore, a zatim nekoliko puta kucnite plehom o radnu površinu da biste uklonili vazduh iz testa.

Napunite bilo koji veći pleh toplom vodom tako da popunite trećinu. Obmotajte folijom oko ivica i dna kalupa kako biste izbegli mogućnost da voda uđe u njega. Stavite kalup sa oprugom u veći pleh, a zatim stavite celu smesu u rernu. Pecite 60-70 minuta. Ako kolač počne da rumeni na vrhu, nežno stavite komad folije preko tepsije tokom ostatka pečenja. Kada je kolač potpuno pečen, isključite rernu i ostavite vrata malo odškrinuta sa tortom u njoj jedan ceo sat. Kada prođe sat vremena, pokrijte kolač i stavite ga u frižider da se stegne preko noći (najmanje osam sati).

Sos od limuna

Dodajte žumanca, šećer, limunov sok, limunovu koricu i so u malu šerpu. Mešajte smesu snažno na srednjoj vatri dok se ne zgusne i ne dostigne temperaturu od najmanje 76°C (otprilike oko tri minuta). Skinite šerpu sa vatre i procedite smesu kroz sitnu cediljku da biste uklonili pulpu. Odmah umutite puter na kockice dok se ne rastopi i smesa postane potpuno glatka. Prebacite ovaj sos od limena u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte je u frižideru dok ne budete spremni da sastavite cheesecake.

Krem od belanaca

Kada budete spremni da poslužite cheesecake, napravite krem. Prvo, obrišite činiju vašeg miksera limunovim sokom – to će vam pomoći da se oslobodite svih masnoća koje su se prethodno nakupile. Dodajte belanca i šećer u tiganj srednje veličine postavljen na srednju vatru. Stalno mešajte smesu dok ne dostigne najmanje 76°C. Prebacite smesu u činiju samostojećeg miksera sa nastavkom za mućenje (alternativno možete koristiti ručni mikser, samo će potrajati duže). Umutite smesu, a zatim dodajte vanilu i so. Nastavite da mešate smesu, a zatim prelijte cheesecake debelim slojem prethodno napravljenog limunovog sosa, a zatim sipajte krem od belanaca. Prijatno!

Učitati još
Zatvori