Idealna last minute ideja za desert – cheesecake sa makom
Idealna last minute ideja za desert – cheesecake sa makom

Idealna last minute ideja za desert
– cheesecake sa makom

U poslednje vreme se bavimo otkrivanjem gastro noviteta – u gradu i na meniju. Tako smo otkrili novo mesto u Beogradu – Koš restoran, ali smo se posvetili uvođenju novih ukusa na svoj menipoput avokado pomfrita. Međutim, iako je veoma zanimljivo istraživati novitete, nekad je dobro vratiti se klasicima. Kada govorimo o slanim klasicima, izdvajaju se, naravno, njoke koje smo nedavno pripremali sa nešto drugačijim začinima. A kada se govori o slatkim, neprevaziđen je cheesecake. Govorili smo o njemu u različitim kontekstima. Cheesecake sa limunom, jabukama i neponovljivi baskijski našli su se na vrhu must-make liste, a ovoga puta u epicentar gastro interesovanja stavljamo recept za cheesecake sa makom. Inspiraciju za recept pronašli smo na Instagram profilu @muffinmunchies_.

Recept za cheesecake sa makom

Sastojci


Baza

  • 150g hladnog maslaca (iseći na kockice)
  • 40g šećera u prahu
  • 210g glatkog brašna
  • jedno žumance
  • jedna do dve kašičice ledene vode

Fil

  • 100g maka + jedna kašičica šećera + 150g mleka
  • 500g svežeg sira
  • 200g mlečnog namaza
  • 160g šećera
  • četiri jajeta
  • dve kesice vanilinog šećera ili 2 kašičice paste od vanile
  • 70g ulja
  • jedna kašičica skroba

Završni sloj

  • dva kisela mleka
  • dve kašičice šećera
  • jedna kašičica paste od vanile

Priprema


Priprema je, pored dosta sastojaka, ipak veoma laka. Naime, za bazu najpre pomešajte maslac, brašno i šećer, te dodajte žumance i sjedinite ih u testo. Ukoliko je potrebno, dodajte jednu ili dve kašičice hladne vode. Ostavite bazu zamotanu u plastičnu foliju 30 minuta. Zatim, u kalup obložen papirom za pečenje prenesite smesu. Ostavite jo jedan sat u frižideru. Pecite deset minuta na 180°C.

Zatim, prelazimo na fil. Kuvajte mak sa šećerom i mlekom nekoliko minuta, a zatim ohladite. Izmiksujte sir, mlečni namaz, šećer, vanilu i ulje. Dodajte zatim jaja jedno po jedno. Umešajte sa ohlađenom mak smesom. Na kraju dodajte skrob i dobro promešajte. Fil izlijte u bazu i pecite oko 50 minuta na 160°C. Ukoliko su rubovi premekani, pecite još deset minuta.

Na cheesecake dodajte pomešanu kiselu pavlaku sa šećerom i vanilom. Nakon toga, vaš kolač je skoro gotov, potrebno je samo da ga dopečete pet do deset minuta, a zatim da ga ohladite tokom noći.

Učitati još
Zatvori