Recept dana: Jednostavna slana peciva koja su idealna za početnike u kuhinji
Recept dana: Jednostavna slana peciva koja su idealna za početnike u kuhinji

Recept dana: Jednostavna slana peciva koja su
idealna za početnike u kuhinji

Analiza omiljenih gastro profila na društvenim mrežama odvela nas je u pravcu Hailey Pipher – devojke kod koje smo pronašli zanimljivi recept za jednostavna slana peciva koja su idealna za početnike u kuhinji. Pomalo nalik na lepinjice sa suvim voćem, homemade slana peciva takođe možete da napravite u sklopu girls night in tematske večeri. Sa obzirom na to da će vas narednog jutra dočekati ukusne i tople lepinjice koje možete kombinovati sa različitim sastojcima, situacija je u svakom smislu win-win.

Sastojci


  • 300ml tople vode
  • jedna i po kafena kašika suvog kvasca
  • supena kašika smeđeg šećera
  • 480g brašna
  • dve kafene kašike soli
  • 2l vode
  • 12 supenih kašika sode bikarbone
  • so

Priprema


U velikoj posudi sjedinite toplu vodu, smeđi šećer i suvi kvasac. Potom posudu odložite na pet minuta, odnosno dok smesa ne postane penasta. Nakon toga, dodajte brašno i so, a potom prebacite na ravnu površinu preko koje ste posuli malu količinu brašna. Testo lagano počnite da mesite i od njega formirajte loptice. Prebacite testo u nauljenu činiju i prekrijte je krpom. Ostavite ga na sat vremena, odnosno dok se ne udvostruči.

Testo izvadite iz činije i podelite na 6-8 jednakih delova. Svaki od njih oblikujte tako da poprime izgled manje kifle i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Testo ponovo prekrijte mokrom krpom na pola sata. Dok se lepinje, odnosno kifle, dižu, u dublji lonac dodajte 12 supenih kašika sode bikarbone u oko 2l vode. Ostavite svaku lepinju u vodi oko dve minute. Nakon toga, izvadite ih iz lonca i ostavite da se osuše. Ponovo ih posložite na papir za pečenje i premažite razmućenim jajetom, te nožem napravite tri linije na vrhu. Pospite solju i pecite na 200 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok ne porumene.

Foto: Instagram (@shelikesmilk, @this_baker)

Učitati još
Zatvori