Tri lagana brzinska recepta sa tikvicama
Tri lagana brzinska recepta sa tikvicama

Tri lagana brzinska recepta sa tikvicama

Znate sigurno onaj osećaj kada vam se jede nešto konkretno a ipak vam se ne provodi previse vremena u kuhinji? U tim trenucima do izražaja dolaze kulinarska umeća i sposobnosti koje možda nismo ni znali da imamo. Kako napraviti nešto ukusno i zdravo, ali u što kraćem roku jedno je od sve češćih pitanja. Tikvice su jedne od onih namernica koje svi manje – više volimo u različitim oblicima. Sirove, pečene, pohovane, grilovane, kao deo salate. Za one koji možda ovih dana ne mogu da pronađu inspiraciju kada uđu u kuhinju donosimo tri ukusna i brza recepta sa tikvicama.

1# Pita sa tikvicama

Sastojci:

  • lisnato testo
  • 1/4  pesto sosa 
  • 200g izmrvljene fete
  • 1 tikvica narendana i oceđena
  • pinjoli
  • 1 jaje
  • seme susama
  • malo meda

Priprema:

Zagrejte rernu na 190 stepeni, na list papira stavite malo maslinovog ulja i razvijte lisnato testo na papir. Na testo stavite fetu, pesto sos, tikvice i pospite pinjolima. Zatim zarolajte vertikalno, napravite dijagonalne rezove tako da ih ne isečete skroz, potom delove između pažljivo zgnječite. Nakon toga, oblikujte testo u krug i spojite dva odvojena dela tako da izgledaju kao prsten. Premažite jajima, dodajte susam i stavite u rernu. Pecite od 40 do 45 minuta. Nakon što izvadite iz rerne prelijte pecivo sa malo meda. 

#2 Rolnice sa dimljenim lososom

Sastojci:

  • 1 tikvica
  • 2 kašike krem sira
  • rukola ili druga salata po izboru
  • dimljeni losos
  • kapar
  • 3-4 sušena paradajza

Priprema:

U tiganj sipajte maslinovo ulje, iseckajte tikvicu na uzdužne šnite i izgrilujte. Nakon toga na papir za pečenje poređajte tikvice jednu do druge. Premažite ih krem sirom, zatim dodajte rukolu ili salatu po izboru i na kraju dodajte dimljeni losos, kapar i sušeni paradajz. Zarolajte ih pomoću papira za pečenje kao na snimku, stavite na tanjir za posluživanje i isecite na delove. 

#3 Lazanja od tikvica

Sastojci:

  • 1/2 šolja maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka
  • peršun
  • bosiljak
  • ruzmarin
  • biber
  • so
  • 4 tikvice
  • 260g pilećih prsa
  • 300g kačkavalja
  • hlebne mrvice 
  • parmezan

Način pripreme:

U manju činiju dodajte maslinovo ulje, so, biber, ruzmarin, bosiljak, beli luk i peršun i sve to zajedno pomešajte i odložite sa strane. Tikvice isecite do dužini i premažite maslinovim uljem. Prebacite tikvice u tiganj i pecite sa obe strane dok ne omekšaju i ne dobiju zlatnu boju. Nakon toga, izvadite tikvice i krenite da ih rolujete tako čto ćete staviti red pilećih prsa, a preko kačkavalj. Zatim, svaku tikvicu posebno zarolajte. Uzmite posudu za pečenje i sipajte malo maslinovog ulja i pospite prezlama, poređajte zarolane tikvice jednu do druge i preko dodajte kockice sira. Zatim možete dodati još i maslinovog ulja i parmezan. Pebacite sve u rernu i pecite 15 minuta ili dok ne porumene na 190 stepeni. 

Učitati još
Zatvori