Znate sigurno onaj osećaj kada vam se jede nešto konkretno a ipak vam se ne provodi previse vremena u kuhinji? U tim trenucima do izražaja dolaze kulinarska umeća i sposobnosti koje možda nismo ni znali da imamo. Kako napraviti nešto ukusno i zdravo, ali u što kraćem roku jedno je od sve češćih pitanja. Tikvice su jedne od onih namernica koje svi manje – više volimo u različitim oblicima. Sirove, pečene, pohovane, grilovane, kao deo salate. Za one koji možda ovih dana ne mogu da pronađu inspiraciju kada uđu u kuhinju donosimo tri ukusna i brza recepta sa tikvicama.
1# Pita sa tikvicama
Sastojci:
- lisnato testo
- 1/4 pesto sosa
- 200g izmrvljene fete
- 1 tikvica narendana i oceđena
- pinjoli
- 1 jaje
- seme susama
- malo meda
Priprema:
Zagrejte rernu na 190 stepeni, na list papira stavite malo maslinovog ulja i razvijte lisnato testo na papir. Na testo stavite fetu, pesto sos, tikvice i pospite pinjolima. Zatim zarolajte vertikalno, napravite dijagonalne rezove tako da ih ne isečete skroz, potom delove između pažljivo zgnječite. Nakon toga, oblikujte testo u krug i spojite dva odvojena dela tako da izgledaju kao prsten. Premažite jajima, dodajte susam i stavite u rernu. Pecite od 40 do 45 minuta. Nakon što izvadite iz rerne prelijte pecivo sa malo meda.
#2 Rolnice sa dimljenim lososom
Sastojci:
- 1 tikvica
- 2 kašike krem sira
- rukola ili druga salata po izboru
- dimljeni losos
- kapar
- 3-4 sušena paradajza
Priprema:
U tiganj sipajte maslinovo ulje, iseckajte tikvicu na uzdužne šnite i izgrilujte. Nakon toga na papir za pečenje poređajte tikvice jednu do druge. Premažite ih krem sirom, zatim dodajte rukolu ili salatu po izboru i na kraju dodajte dimljeni losos, kapar i sušeni paradajz. Zarolajte ih pomoću papira za pečenje kao na snimku, stavite na tanjir za posluživanje i isecite na delove.
#3 Lazanja od tikvica
Sastojci:
- 1/2 šolja maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- peršun
- bosiljak
- ruzmarin
- biber
- so
- 4 tikvice
- 260g pilećih prsa
- 300g kačkavalja
- hlebne mrvice
- parmezan
Način pripreme:
U manju činiju dodajte maslinovo ulje, so, biber, ruzmarin, bosiljak, beli luk i peršun i sve to zajedno pomešajte i odložite sa strane. Tikvice isecite do dužini i premažite maslinovim uljem. Prebacite tikvice u tiganj i pecite sa obe strane dok ne omekšaju i ne dobiju zlatnu boju. Nakon toga, izvadite tikvice i krenite da ih rolujete tako čto ćete staviti red pilećih prsa, a preko kačkavalj. Zatim, svaku tikvicu posebno zarolajte. Uzmite posudu za pečenje i sipajte malo maslinovog ulja i pospite prezlama, poređajte zarolane tikvice jednu do druge i preko dodajte kockice sira. Zatim možete dodati još i maslinovog ulja i parmezan. Pebacite sve u rernu i pecite 15 minuta ili dok ne porumene na 190 stepeni.
Foto: Instagram @cookistwow @chefsofiaa @mumsfoodies