O blagotvornim dejstvima ruzmarina smo do sada već govorili. Koristili smo ga uglavnom u beauty segmentu, a ovoga puta posvećujemo se neočekivanom gastro spoju. Na Instagram profilu Nine Parker, veoma popularne gastro influenserke, pronašli smo recept za slani kolač koji uključuje ruzmarin i maslinovo ulje. Iako zvuči nespojivo, uveravamo vas da je ovaj recept idealna opcija za letnje dane u kojima niste sigurni šta biste spremili, a potrebna vam je inovacija.
Recept za slani kolač koji uključuje ruzmarin i maslinovo ulje
U svojoj popularnoj One bowl cakes seriji recepata na Instagramu, Nina Parker je odlučila da predstavi jednostavni recept za slani kolač o kom govorimo. Naime, kako ona navodi, ovo joj je bio jedan od najtraženijih recepata. S obzirom na to da ne sadrži mnogo šećera u sebi, često je omiljeni izbor ljudi koji paze na svoje zdravlje i žele da se posvete malo promišljenijem načinu života. U sastojke, kako ćete i videti, ulazi i med, a svi smo već upoznati sa njegovim blagotvornim dejstvima na celokupan organizam.
Sastojci
- 100 ml ekstra devičanskog ulja (isplati se koristiti kvalitetnije)
- 100 g šećera u prahu
- 70 g meda
- tri srednja jaja i dva srednja žumanca
- 200 g mlevenih badema
- 100 g speltinog brašna/običnog brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice morske soli
- kora od tri pomorandže
- kora od pet limuna
- 100 g običnog jogurta
Za sirup:
- 150 ml limunovog soka + sok od pomorandže (oko četiri limuna + jedna pomorandža)
- 120 g šećera
- tri kašike listova ruzmarina
- dve kašike maslinovog ulja
Priprema
Zagrejte rernu na 170 stepeni. Podmažite činiju u kojoj ćete spremati slani kolač. U činiju dodajte prva četiri sastojka i umutite ih. Zatim umešajte mlevene bademe, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, pomorandže i limunovu koru. Umešajte i jogurt. Sipati u kalup za pečenje. Pecite 50 minuta na sredini rerne. Dok se kolač peče, dodajte šećer i sok od limuna/narandže u činiju i umešajte ih. Postavite tiganj na ringlu na srednje jaku vatru. Zatim, dodajte dve kašike maslinovog ulja i ruzmarina. Pržite tri minuta dok ne postanu hrskavi. Promešajte ruzmarin kroz mešavinu šećera u soku. Vrući kolač prelijte sirupom i ostavite da se upije. Kolač poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi. Prijatno!
Foto: Instagram: @antoninaparker, @hermionespantry, @eatcuteblog