Sočivo se priprema na različite načine, a evo zbog čega bi trebalo da isprobate recept koji uključuje kelj i kinou
Sočivo se priprema na različite načine, a evo zbog čega bi trebalo da isprobate recept koji uključuje kelj i kinou

Sočivo se priprema na različite načine, a evo zbog čega bi trebalo da isprobate recept koji uključuje kelj i kinou

Recepata u kojima je sočivo glavni sastojak ima mnogo. Između ostalog, od njega mogu da se naprave humus, ukusna salata i nešto drugačiji umak. Ipak, ovaj put ga u kombinaciji sa namirnicama kao što su kinoa, kelj, šargarepa i đumbir koristimo kako bismo napravili ukusnu čorbu koju je osmislila Melissa Hemsley. Recept, koji uključuje i mnoštvo različitih začina, pronašli smo na njenom Instagram profilu – a upravo ovo jelo predstavlja naš predlog za nešto drugačiji i vrlo zdrav ručak.

Sastojci


  • dve i po supene kašike kokosovog ili nekog drugog ulja
  • dva crna luka srednje veličine
  • dve stabljike celera
  • šargarepa
  • tri čena belog luka
  • dve kafene kašike mlevenog đumbira
  • jedna i po kafena kašika kumina
  • jedna i po kafena kašika mlevenog korijandera
  • kafena kašika kurkume
  • kafena kašika paradajz pirea
  • 200g kinoe
  • 250g crvenog sočiva
  • 400g seckanih paradajza [ u konzervi ]
  • 1.5l bujona od povrća
  • 200g kelja
  • so i biber

Priprema


Zagrejte ulje u dubljem tiganju i propržite crni luk, celer i šargarepu sve dok ne omekšaju. Dodajte beli luk, đumbir i začine, te veliki prstohvat soli i bibera. Nakon nekoliko minuta, sastojke koje ste propržili stavite na jednu polovinu tiganja, a na drugu polovinu dodajte paradajz pire i kuvajte ga oko minut, odnosno dok ne potamni. Zatim ponovo promešajte sve namirnice.

U smesu dodajte isprano sočivo, kinou, paradajz iz konzerve i bujon od povrća. Pojačajte temperaturu ringle i poklopite tiganj kako bi supa proključala. Nakon toga, uklonite poklopac, smanjite temperaturu ringle i kuvajte oko 15 minuta kako bi se kinoa i sočivo skuvali. Dobro promešajte nekoliko puta da se kinoa i sočivo ne bi zalepili za dno tiganja.

U međuvremenu, iseckajte kelj na komadiće i dodajte ga u tiganj, te mešajte još dve minute kako bi on omekšao, ali istovremeno zadržao lepu boju. Naposletku, sklonite tiganj sa ringle i jelo začinite po ukusu. Jelo od sočiva i kinoe poslužite sa maslinovim uljem, čili pahuljicama ili korijanderom.

Foto: Instagram (@melissa.hemsley)

Učitati još
Zatvori