Septembar izgleda kao najbolji mesec za pravljenje hrane. Još uvek su nam dostupne poneke letnje namirnice, voće i povrće, a dolazi i sezona svima omiljenih tikvica. Recept koji uključuje tikvice, lako se priprema i koji klasičnom ručku dodaje notu sofisticiranosti automatski se dodaje na našu must-try listu. Tako smo nedavno pronašli recept za simbol francuske gastronomije – profiterole – koje smo ovog puta pravili sa punjenjem od jagode. Jedan od recepata koji obrok podiže na viši nivo jeste i recept za namaz od žumanaca u maslinovom ulju, koji smo takođe istražili. Ovog puta, tikvice ćemo jesti na drugačiji, fine dine način – u obliku salate i namaza. Recept smo pronašli na Instagram profilu @boroughchef. U nastavku pročitajte recept.
Recept za rendane tikvice i namaz koji se lako priprema
Sastojci
- tri velike tikvice
- prstohvat čilija u prahu
- jedan ljubičasti luk, narezan na kockice
- tri čena belog luka, zgnječena
- jedna kašičica listova majčine dušice
- 125 g rikote
- šaka listova nane, opranih i isečenih
- nekoliko dodatnih za ukras
- jedan limun
- maslinovo
- ulje
- so i biber
- tri kašike pinjola, zapečenih
Priprema
Za početak, napravite tračice od spoljašnje strane tikvice pomoću noža za ljušćenje sve dok ne ostane malo zelenog spoljnog prstena. U drugoj činiji narežite jezgro tikvice na kockice. Zatim, tikvice iseckati na kockice i kuvati na srednje jakoj vatri u velikom, širokom tiganju sa malo ulja dok ne omekšaju i ne porumene. Smanjite vatru na nisku i dodajte crveni luk, beli luk i majčinu dušicu dok tikvice ne omekšaju. Dodajte mešavinu tikvica u blender sa rikotom i polovinom količine nane.
Blendajte dok smesa ne postane glatka, dodajte limun, so i biber po ukusu. Trake od tikvica prelijte maslinovim uljem, limunovim sokom i koricom po ukusu, čilijem, ostatkom nane, solju i biberom. Na kraju, sipajte mešavinu rikote i tikvica na tanjir za serviranje i na vrh stavite tikvice, dodatne listove nane i pinjole. Prijatno!
Foto: Instagram: @jasminsarakatariina, @boroughchef