Recept dana: Tikvice sa rikotom i pesto sosom
Recept dana: Tikvice sa rikotom i pesto sosom

Recept dana: Tikvice sa
rikotom i pesto sosom

Sezona tikvica je uveliko u toku, a Journal gastro tim svakodnevno nalazi varijacije klasičnih recepata koje ste sigurno već bezbroj puta probali. Izreka glasi da ne treba menjati nešto što je dobro, ali ništa konkretno nije rečeno za usavršavanje već postojećeg. U svim tradicionalnim menijima tikvice su nezaobilazan sastojak, a na Instagram profilu @antoninaparker pronašli smo recept koji će klasičan ukus tikvica podići na novi nivo. Reč je o zapečenim tikvicama sa rikotom, šparglama i pesto sosom. Letnja kuhinja dobila je novog člana, a u ostatku teksta pročitajte šta vam je sve potrebno za pripremanje ovog obroka.

Recept: Tikvice sa rikotom, pesto sosom i šparglama


Sastojci


  • 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 kašika sušenog origana
  • 170 g paste od sušenog paradajza
  • 3 srednje tikvice, tanko isečene
  • 2 srednja paradajza, tanko narezana
  • 100 g malih špargla, isečenih na pola po dužini
  • 4 velike kašike rikota sira

Za pesto sos (oko 150 g):

  • 30 g bosiljka
  • 40 g oraha
  • 60 g parmezana
  • 40 g ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 25 ml vode
  • korica od 1 limuna + sok od 1/2
  • 1/2 čena belog luka, narendanog
  • prstohvat šećera
  • so
  • biber

Priprema


Zagrejte rernu na 190 stepeni. Uzmite pleh za pečenje i ravnomerno rasporedite paradajz pastu u pleh. U činiju dodajte kriške tikvica. Zatim, prelijte 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašiku suvog origana. Obilno začinite solju i biberom. Počnite da ređate kriške u redove i namestite kriške paradajza između njih. Na kraju, uvucite špargle sa glavama okrenutim nagore. Pokrijte folijom i pecite 25 minuta. Skinite foliju i pecite još 20 minuta ili dok ne porumeni. Dok se to peče, stavite sve sastojke za pesto u blender i izmiksajte dok masa ne postane glatka. U malu činiju dodajte rikotu i jednu kašiku maslinovog ulja, a zatim umutite lagano kašikom. Kada je sos gotov, kašičicom prelijte rikotu i napunite kašikom pesta. Napravite udubljenje u pestu i pažljivo sipajte malo maslinovog ulja. Začinite solju i biberom. Najbolje je odmah poslužiti kako bi ste osetili sve pripremljene ukuse. Prijatno!

Učitati još
Zatvori