Praznična euforija traje, stoga smo vam pripremili recept sa najslađu poslasticu do sada – tufahije. Prema tome, u nastavku teksta nalazi se spisak namirnica, kao i način pripreme ovog novogodišnjeg deserta od kuvanih jabuka.
Recept za tufahije
Sastojci
- 4 jabuke
- 100g šećera
- 40g oraha
- 1 belance
- 1 limun
- šlag
- 1l vode
- 2 vanilina šećera
Priprema
Za početak pripreme tufahija potrebno je sipati 1l vode u šerpu i pustiti da se ugreje. U međuvremenu, oljuštiti jabuke. Koru od jabuka sačuvati. Kad voda proključa dodati 50g šećera, jedan vanilin šećer i limunov sok koji sprečava oksidaciju jabuka. Zatim, ubaciti jabuke i kuvati dok ne postanu mekane. Izvaditi jabuke i u istu vodu ubaciti sačuvane kore od jabuka i preostali šećer. Na blagoj vatri držati sastojke dok smesa ne postane nalik sirupu. Strpljenje je ključno. Nakon toga, procediti dobijeni sirup i pustiti da se ohladi. Za vreme hlađenja sirupa, umutiti belance dok ne postane penasto, a zatim dodati mlevene orahe i vanilin šećer. Napuniti jabuke ovim filom.
U prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni peći jabuke 15 minuta. U međuvremenu napraviti šlag ili krem od slatke pavlake. Posle 15 minuta, izvaditi jabuke na tanjir i preliti sirupom koji smo pustili da se prethodno ohladi i zgusne. Na samom kraju, dodajte šlag i pospite mlevene orahe, a u skladu sa prazničnim duhom odlično će se uklopiti i cimet.
Foto: Instagram