Recept za tufahije: Božićna poslastica od kuvanih jabuka filovanih orasima
Recept za tufahije: Božićna poslastica od kuvanih jabuka filovanih orasima

Recept za tufahije: Božićna poslastica od
kuvanih jabuka filovanih orasima

Praznična euforija traje, stoga smo vam pripremili recept sa najslađu poslasticu do sada – tufahije. Prema tome, u nastavku teksta nalazi se spisak namirnica, kao i način pripreme ovog novogodišnjeg deserta od kuvanih jabuka.

Recept za tufahije

Sastojci

  1. 4 jabuke
  2. 100g šećera
  3. 40g oraha
  4. 1 belance
  5. 1 limun
  6. šlag
  7. 1l vode
  8. 2 vanilina šećera

Priprema

Za početak pripreme tufahija potrebno je sipati 1l vode u šerpu i pustiti da se ugreje. U međuvremenu, oljuštiti jabuke. Koru od jabuka sačuvati. Kad voda proključa dodati 50g šećera, jedan vanilin šećer i limunov sok koji sprečava oksidaciju jabuka. Zatim, ubaciti jabuke i kuvati dok ne postanu mekane. Izvaditi jabuke i u istu vodu ubaciti sačuvane kore od jabuka i preostali šećer. Na blagoj vatri držati sastojke dok smesa ne postane nalik sirupu. Strpljenje je ključno. Nakon toga, procediti dobijeni sirup i pustiti da se ohladi. Za vreme hlađenja sirupa, umutiti belance dok ne postane penasto, a zatim dodati mlevene orahe i vanilin šećer. Napuniti jabuke ovim filom.

U prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni peći jabuke 15 minuta. U međuvremenu napraviti šlag ili krem od slatke pavlake. Posle 15 minuta, izvaditi jabuke na tanjir i preliti sirupom koji smo pustili da se prethodno ohladi i zgusne. Na samom kraju, dodajte šlag i pospite mlevene orahe, a u skladu sa prazničnim duhom odlično će se uklopiti i cimet.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori