Donosimo recept za najkremastiji veganski carrot cake
Donosimo recept za najkremastiji veganski carrot cake

Donosimo recept za najkremastiji
veganski carrot cake

Carrot cake je klasik koji ne izlazi iz mode. Možda su nekada skeptici tvrdili da šargarepa nema šta da traži u kolačima, ali svi koji su jednom probali ovaj sočni, začinjeni desert znaju da je to daleko od istine. Ovaj kolač je pravo oličenje udobnosti. Topao, mekan, aromatičan i savršeno sladak, sa bogatim prelivom koji ga čini još primamljivijim. U poslednje vreme, svaki recept za carrot cake donosi modernu reinterpretaciju ovog klasika, a jedan od najuzbudljivijih je veganski koji smo pronašli na Instagram profilu @recipebyrosie. Ovaj recept kombinuje najbolje od tradicionalnog carrot cake-a sa lepljivom, karamelizovanom teksturom klasičnog sticky toffee pudinga, ali sa veganskim twistom.

Recept za veganski carrot cake koji iznova pravimo

Sastojci


Za podlogu

  • 200 g brašna
  • 100 g svetlog i 50 g tamnog smeđeg šećera
  • 150 g svežih urmi (potopljenih u toplu vodu 10 minuta)
  • 100 g biljnog jogurta (kokosov, bademov ili sojin)
  • 150 g rendane šargarepe
  • jedna kašičica cimeta
  • pola kašičice muskatnog oraščića
  • prstohvat soli
  • jednakašičica vanila ekstrakta
  • 80 ml biljnog mleka (zobeno, bademovo ili sojino)
  • 50 ml otopljenog kokosovog ulja

Za preliv od toffee karamele

  • 100 g smeđeg šećera
  • dvekašike kokosovog ulja
  • 150 ml kokosovog mleka iz konzerve (puna mast)
  • jedna kašičica vanila ekstrakta
  • prstohvat soli

Priprema


Zagrejati rernu na 180°C i podmazati pleh prečnika oko dvadeset centimetara. Urme ocediti i izblendati u pastu sa biljnim mlekom i vanilom. U velikoj posudi pomešati brašno, šećer, začine i so. Dodati rendanu šargarepu i promešati. U smesu dodati biljni jogurt, kokosovo ulje i pastu od urmi. Lagano sjediniti, ali ne previše mešati kako bi biskvit ostao vazdušast. Sipati u pripremljeni pleh i peći oko trideset pet minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe suva. Ostaviti da se prohladi.

U šerpi na srednjoj vatri istopiti smeđi šećer i kokosovo ulje dok ne postanu sirupasti. Dodati kokosovo mleko, vanilu i so, pa kuvati pet do sedam minuta, dok se ne zgusne. Topao kolač izbockati viljuškom i preko njega preliti toffee sos, ostavljajući ga nekoliko minuta da upije pre nego što sečete parčiće. Rezultat je neverovatno sočan desert sa bogatim, karamelizovanim prelivom koji u potpunosti menja način na koji doživljavamo carrot cake. Uz šolju čaja ili kafe, ovaj kolač je prava poslastica za sve koji vole kremaste, tople ukuse – a da pri tom ni u jednom trenutku ne požele klasične sastojke poput jaja i mleka.

Foto: Instagram: @recipebyrosie, @elinwarn

Učitati još
Zatvori