Sweet & vegan: Otkrivamo recept za veganski desert koji ćete uvrstiti među omiljene poslastice
Veganske alternative omiljenih jela, a pogotovo poslastica, su u poslednje vreme veoma popularne. Prelazak na vegetarijansku ili vegansku ishranu je hrabar i etički potez na koji se mnogi odlučuju zbog svoje ljubavi prema životinjama. O vege receptima smo već govorili, kao i o mestima u Novom Sadu koja su pogodna za vegane i vegetarijance. Međutim, ukoliko ste već uveliko upoznati sa veganskom kuhinjom, veoma vam je jasno koliko može biti ukusna. To potvrđuje i recept koji smo pronašli na Instagram profilu Gine Burgess. U pitanju je veganski desert – mus od kikiriki putera i čokoladni ganaš. U nastavku možete otkriti koji su vam sve sastojci neophodni kao i recept za ovaj ukusni veganski desert.
Recept za veganski desert
Sastojci
Za mus od putera od kikirikija
- 350 grama svilenog tofua
- tri do četiri kašike glatkog putera od kikirikija po ukusu
- tri do četiri kašike agavinog sirupa (za zaslađivanje možete koristiti i javorov sirup ili šećer u prahu) po ukusu
- jedna kašičica paste ili ekstrakta vanile
- prstohvat soli
Za čokoladni ganaš
- 100 grama 70% crne čokolade
- 1400 g punomasnog kokosovog mleka (ostavite u frižideru sat vremena, a zatim izvadite kremasti deo koji se stvrdnuo na vrhu)
Priprema
Dodajte svileni tofu, puter od kikirikija, javorov sirup, ekstrakt vanile i prstohvat soli u blender i izmiksajte dok masa ne postane glatka. Zatim probajte i dodajte još sastojaka po želji. Sipajte kašikom u tegle ili posudice koje ste izabrali za ovu priliku. Pokrijte i stavite u frižider dok pravite ganaš. Otopite čokoladu u mikrotalasnoj ili u parnom loncu. Kada se rastopi, dodajte kremasti deo kokosovog mleka i umutite (ne brinite ako nešto od tečnosti kokosovog mleka uđe i tamo, želite uglavnom kremu, ali deo tečnosti je sasvim u redu!). Ganaš prelijte preko musa od putera od kikirikija i ostavite u frižideru jedan sat. Poslužite i uživajte!
Foto: Instagram: @georginaburgess_, @pastrychefmatthew, @shiran_dickman