Donosimo vam još jedan recept savršen za brzu pripremu ručka ili večere. Rižoto, tradicionalno italijansko jelo koje se najviše služi na samom severu zemlje, da bi do danas postao jedna od popularnijih ocija. Rižoto se obično priprema kao predjelo, međutim najčešće se konzumira kao glavno jelo što je reč i u našem današnjem receptu. Zbog svoje lagane teksture odlično se slaže sa plodovima mora, povrćem a svoj vrhunac dobija primenom intenzivnih začina koji lako mogu da istaknu ovo jelo na veoma jednostavan način.
Naš današnji recept sastavljen je od najosnovnijih začina, međutim mi vam ipak savetujemo da u toku pripreme dodate svoje omiljene. Ukoliko ne znate odakle biste počeli sa začinima kada je reč o morskim plodovima savetujemo vam peršun, suvi beli luk i vlašac.
Za 2 porcije potrebno je:
1 šolja pirinča (običnog ili integralnog)
250g škampa
200g smrznutog povrća – možete koristiti kinesku mešavinu, carsku ili mešavinu za rusku salatu. Ukoliko nemate ni jednu od ovih mešavina možete sami izmiksati povrće koje imate
Kocka supe
Ulje
Soja sos
Čen belog luka
So i biber
Priprema:
Stavite u šerpu pirinač i duplo više vode u odnosu na količinu pirinča. Dodajte kocku supe u kojoj će se kuvati pirinač. Ukoliko kuvate običan pirinač, kada voda počne da vri smanjite vatru, poklopite šerpu i kuvajte 5min bez mešanja radi lepše teksture. Integrali pirinač se kuva duže zbog čega vam savetujemo da proveravate redovno kako napreduje.
U dubljem tiganju zagrejate ulje pa dodate povrće i škampe. Posolite, ali ne previše jer se kasnije dodaje soja sos koji je dosta slan. Kada se račići i povrće proprže, dodajte pripremljeni pirinač, pa sve lepo izmešajte, dodajte biber i soja sos. Konstantno mešajte na ringli još minut-dva i poslužite.
Foto: Instagram, @zdrava_ishrana_recepti; Pexels.