Čokoladni fondant, poznat i kao lava kolač, predstavlja idealni desert za sve ljubitelje čokolade. Fanovi neočekivanih obrta će se pronaći u ovoj gastro temi, imajući u vidu da u ovaj slatkiš dodajemo nešto slano. Maldon morska so je poznati sastojak vrhunskih gastro specijaliteta, a ovoga puta smo je uočili na Instagram profilu Camille Chamignon. Dodavanje Maldon morske soli u ovaj klasični desert donosi neočekivani, ali izuzetno prijatan ukusni preokret.
Sastojci
- 180g grama crne čokolade (minimalno 70%)
- 180 grama putera
- 6 jaja
- 60 grama belog šećera
- 80 grama brašna
- krupna morska so
Priprema
Zagrejte rernu na 220°C. Čokoladu isecite i istopite. Istopite i puter. Dodajte jaja jedno po jedno i svaki put mešajte smesu. Dodajte šećer, a zatim brašno. Ponovo mešajte dok ne postane glatko. Sipati u prethodno namazani kalup. Pecite šest do osam minuta na 220°C. Pratite kuvanje da biste postigli idealnu teksturu za vas, sredina torte bi i dalje trebalo da bude mekana. Ostavite da se ohladi i stvrdne pre jela. Iako je u prvobitnom receptu korišćena Maldon morska so, vi možete iskoristiti i najklasičniju krupnu morsku so. Pre kuvanja pospite solju, poslužite toplo i gotovo je. Poslužite sa kremom, ili kuglom sladoleda, kandiranim voćem – na vama je izbor.
Poreklo ovog deserta vezuje se za Francusku, mada postoji i američka verzija priče. Prema jednoj verziji, francuski šef kuhinje Michel Bras je 1981. godine osmislio desert koji je imao čvrstu spoljašnjost i tečnu čokoladnu unutrašnjost. On je pažljivo balansirao temperaturu i vreme pečenja kako bi postigao savršen rezultat – hrskavu koru i bogati, kremasti centar. S druge strane, američki kuvar Jean-Georges Vongerichten tvrdi da je 1987. godine slučajno otkrio lava kolač kada je prerano izvadio čokoladni kolač iz rerne. Na njegovo iznenađenje, unutrašnjost kolača je ostala tečna, ali je ukus bio fantastičan. Ovaj trenutak kulinarske greške pretvorio je u instant hit, a njegov čokoladni fondant brzo je postao popularan u restoranima širom sveta.
Bez obzira na to koja verzija priče vam više prija, jedno je sigurno: čokoladni fondant je postao sinonim za luksuz i dekadenciju u svetu deserata. Dodavanje Maldon morske soli u recept donosi novi nivo sofisticiranosti, jer blagi, hrskavi kristali soli iznenađuju i pojačavaju bogatstvo čokoladnog ukusa. Danas, ovaj desert je omiljen među ljubiteljima čokolade i često se poslužuje u prestižnim restoranima. Čokoladni fondant sa Maldon morskom solju nastavlja tradiciju inovacije i uživanja, čineći svaki zalogaj posebnim doživljajem.
Foto: Instagram: @camillechamignon, @noop_restaurant, @jarbyceline