Sticky čokoladni kolač je idealan dodatak prazničnoj trpezi
Sticky čokoladni kolač je idealan dodatak prazničnoj trpezi

Sticky čokoladni kolač je idealan
dodatak prazničnoj trpezi

Kada planiramo praznični meni, obično najviše pažnje posvećujemo glavnim jelima – u poslednje vreme pogotovo posnim. Ali šta je praznik bez slatkog završetka? Ovoga puta, nakon što smo istražili najbolje ideje za slana jela, vreme je da se posvetimo desertima. Naša preporuka za ovu sezonu je neodoljivo lepljiv čokoladni kolač sa pomorandžom – praznični užitak koji je idealan u snežnijim danima. Ovaj kolač, inspirisan spojem čokoladnog narandžastog ukusa i čuvene sticky toffee teksture, pruža idealnu kombinaciju bogatstva čokolade i osvežavajuće citrusne note. Još jedna prednost je što je ovaj recept jednostavan za pripremu – potrebni su vam osnovni sastojci i samo jedna činija. Uz to, prilagođen je i veganima, jer ne sadrži jaja ni mlečne proizvode, ali se lako može modifikovati prema vašim potrebama. Inspiraciju za recept za ovaj sticky čokoladni kolač pronašli smo na Instagram profilu @recipebyrosie, čiji deserti odišu kreativnošću i jednostavnošću.

Recept za [ sticky ] čokoladni kolač sa narandžom

Sastojci


Za koru

  • 200 g brašna sa praškom za pecivo
  • 100 g svetlog smeđeg šećera
  • 50 g tamnog smeđeg šećera
  • 150 g seckanih urmi
  • 200 ml biljnog jogurta
  • kora i sok jedne pomorandže

Za sos

  • 100 g biljnog putera
  • 150 g smeđeg šećera (kombinacija svetlog i tamnog)
  • 200 ml biljne pavlake (ili obične pavlake)
  • sok dve velike pomorandže

Priprema


Kora

Uključite rernu na 180°C i pripremite pleh za pečenje. U velikoj činiji pomešajte brašno, oba tipa šećera i seckane urme. Dodajte biljni jogurt, sok i koru pomorandže, pa sve dobro izmešajte dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 25–30 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva.

Sos

U šerpi na srednjoj temperaturi otopite biljni puter. Dodajte šećer i neprekidno mešajte dok se ne rastopi i smesa postane glatka. Sipajte biljnu pavlaku i sok od pomorandže, pa nastavite da kuvate dok se sos ne zgusne.

Kada je kolač gotov, izvadite ga iz rerne i prelijte toplim sosom. Ostavite da odstoji desetak minuta kako bi kolač upio sve ukuse. Poslužite toplo uz kuglu sladoleda od vanile ili malo šlaga.

Učitati još
Zatvori