Puter je mlečni proizvod koji se najpre sastoji od tečne pavlake koja sadrži masne i proteinske komponente. Pravi domaći puter, koji je tema našeg današnjeg recepta sadrži čak 80% masti što ga čini najzdravijom opcijom najviše za doručak jer nam obezbeđuje više energije u toku dana.
Pored sirove upotrebe maslac se još koristi za pečenje, pravljenje različitih soseva i pripremu peciva.
So igra veoma bitnu ulogu kada je reč o pripremi domaćeg maslaca jer ga čuva od kvarenja, a igra i veoma bitnu ulogu u ukusu i teksturi koju ćemo dobiti pri pripremi našeg maslaca. Zbog toga je od velikog značaja da se pri dodavanju soli smesa za maslac proba više puta kako ne bi bio previše slan što nije karakteristično za ovaj sastojak.
Sastojci
500 ml tecne pavlake sa 35% masnoce
po ukusu so
po ukusu vlašac, beli luk u prahu ili svez
Priprema
Sipati pavlaku u blender i mutiti oko 15 minuta, dok vam se puter ne počne odvajati od pavlake. Sipati u cediljku i sa spatulom pritiskati puter da vam se odvoji tečnost. Isprati pod mlazom hladne vode i onda rukama ili papirnim ubrusom skupiti višak tečnosti. Tečnost koja je ostala od putera sačuvati i koristiti umesto mlaćenice. Dobro ga iscediti, oblikovati ga po vašoj želji i ostaviti u frižider. Ovaj puter nema nikakvih hemijskih dodataka, ukusan je, a možete mu dodati belog luka u prahu ili vlašca.
Predlažemo vam da maslac poslužite sa omiljenim pekmezom ili džemom uz integralni hleb.
Foto: Pexels