Grilovane urme su novi gastro trend – evo kako da ih brzo i lako pripremite
Grilovane urme su novi gastro trend – evo kako da ih brzo i lako pripremite

Grilovane urme su novi gastro trend – evo kako da ih brzo i lako pripremite

Tokom toplih letnjih dana tražimo različite načine za rashlađivanje. Tako smo otkrili nezaobilazne ice coffee beogradske destinacije i isprobali pomalo nekonvencialni sladoled topping. Letnje vreme u svakome probudi onu kreativniju stranu, pa jela postaju dodatno zanimljiva. Ukoliko tražite način da obogatite svoj jelovnik i impresionirate goste nečim novim, kreativnim i ukusnim, grilovane urme sa fetom su idealan izbor. Ovaj jednostavan, ali sofisticiran recept postao je pravi hit među ljubiteljima dobre hrane, kombinujući slatkoću urmi sa slanim i kremastim ukusom fete. Recept smo pronašli na profilu poznate kuvarice Seiran, a evo kako da brzo i lako pripremite ovaj sweet & tasty desert.

Sastojci


  • 20 velikih urmi
  • 150 g fete
  • maslinovo ulje
  • sveži ruzmarin (opciono)
  • crni biber po ukusu

Priprema


Počnite tako što ćete urme pažljivo preseći po dužini i izvaditi koštice. Budite pažljivi da ne oštetite plodove previše, jer će vam trebati čitavi za punjenje. Isecite fetu na male komadiće koji će stati unutar urmi. U svaku urmu stavite komadić fete, vodeći računa da je dobro popunite, ali da se ne pretrpava. Zagrejte roštilj ili gril tiganj na srednje visoku temperaturu. Premažite rešetke ili tiganj tankim slojem maslinovog ulja kako urme ne bi zapele. Stavite punjene urme na roštilj, sečenom stranom prema dole. Grilujte ih oko tri minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju i dok feta ne počne da se topi. Nakon što ste skinuli urme sa roštilja, pospite ih svežim ruzmarinom i dodajte malo crnog bibera po ukusu. Ovaj korak je opcion, ali dodaje divnu aromu i dodatni sloj ukusa. Grilovane urme sa fetom su najbolje kada se serviraju odmah, dok su još tople. Možete ih poslužiti kao predjelo, uz salatu ili kao deo glavnog jela.

Saveti za dodatnu kreativnost

Za dodatnu slatkoću i hrskavost, pre serviranja prelijte urme sa malo meda i pospite seckanim orasima ili bademima. Ako želite dodatni sloj ukusa, možete umotati svaku urmu u tanku krišku slanine pre grilovanja. Ovo će dodati dimljenu notu i dodatnu hrskavost vašem jelu. Grilovane urme sa fetom su pravi hit zbog svoje jedinstvene kombinacije ukusa i jednostavne pripreme. Isprobajte ovaj recept i uživajte u novom gastro trendu koji će sigurno oduševiti vaše goste i postati stalni deo vašeg jelovnika.

Učitati još
Zatvori