Kombinacija osvežavajućeg čaja, kremastog mleka i zanimljivih tapioka od kojih se sastoji bubble tea čini ga jako primamljivim i, mogli bismo reći, zabavnim napitkom. Čak i da do sada niste imali prilike da probate bubble tea, sigurno ste ga viđali svuda, jer je u poslednje vreme postao jako popularan. Bubble tea se često naziva i boba tea, a vodi poreklo sa Tajvana, gde je postao popularan tokom 80-ih godina prošlog veka. Iako ga je danas moguće pronaći u više različitih ukusa, originalno se za njegovu pripremu koristio crni ili zeleni čaj, kom se onda dodaje mleko, šećer i – najvažnije – tapioka perlice, odnosno ono što mnogi zovu boba. U nešto izmenjenim verzijama, umesto mleka se koriste voćni ukusi u vidu soka ili sirupa. Mi vam donosimo recept za homemade bubble tea sa ukusom dinje.
Sastojci
- 200g tapioka kuglica
- 50g smeđeg šećera
- 400g sveže honeydew dinje (otprilike polovina male), iseckane na komade
- 20g belog šećera
- 400ml mleka
- led
Priprema
Napunite šerpu srednje veličine vodom, stavite poklopac i sačekajte da prokuva. Zatim, stavite unutra tapioka kuglice i mešajte kako se ne bi napravile grudvice. Skinite poklopac i kuvajte oko 15 minuta. Potom ponovo stavite poklopac na šerpu, sklonite je sa vatre i ostavite je tako dodatnih 15 minuta. Iscedite vodu i ubacite smeđi šećer preko kuglica, te promešajte.
Nakon toga, u blender stavite dinju, beli šećer i mleko. Sve to usitnite dok ne dobijete konzistentnu masu. U dve čaše dodajte po 100g boba kuglica. Napunite čašu do pola sa ledom i u ostatak sipajte smesu iz blendera. Možete ubaciti i po koje celo parče dinje ako vam to zvuči primamljivo. Naposletku, promešajte dobro pre nego što počnete sa uživanjem.
Foto: Instagram @teakandthyme