Cooking aromatics: Kako se priprema komorač?
Cooking aromatics: Kako se priprema komorač?

Cooking aromatics: Kako se
priprema komorač?

Šargarepa i krompir možda jesu najpopularniji, #vegetablesteam članovi koji rastu pod zemljom, ali to ne znači da su i jedini. Zvezda ovog recepta je komorač, a zovu ga i divlja mirođija. To je aromatična začinska biljka iz porodice šargarepa. Svi delovi ove biljke su jestivi, a mi ćemo vam ovom receptu dočarati kako da pripremite koren.

Komorač ima nisku kalorijsku vrednost, pa će vam biti saveznik ukoliko ste na nekom režimu ishrane. Pored toga, sadrži mnoštvo vitamina i minerala kao što su Vitamin C, gvožđe, kalcijum i magnezijum.

Fennel, lentils & lemon

Sastojci:

  • 2 korena komorača 
  • 250g kuvanog sočiva
  • 1 kašika semena komorača
  • 1 limun
  • Nekoliko grančica majčine dušice
  • Šaka iseckanog toskanskog kelja
  • Komad putera
  • Parmezan
  • Maslinovo ulje
  • So i biber

Priprema:

Jedan koren isecite na široke kriške, a drugi na sitnije trake. Tiganj podmažite maslinovim uljem i propržite kriške na jačoj temperaturi tako da porumene sa obe strane. Smanjite temperaturu, u tiganj dodajte kockicu putera, zatim grančice majčine dušice i pržite dok komorač ne omekša.

Trakice dinstajte na srednje jakoj vatri u maslinovom ulju uz povremeno mešanje. Kada omekšaju, umešajte i semenke komorača i kuvajte još pet minuta. Zatim, umešajte sočivo, sok i rendanu koricu limuna, pola šolje vode i kelj. Smanjite na srednju temperaturu i mešajte dok kelj ne omekša, a tiganj ne bude skoro suv. Isključite šporet i umešajte kockicu putera da se istopi i začinite po ukusu.

Servirajte tako što u tanjir prvo sipate mešavinu sa sočivom, preko rasporedite kriške komorača i po želji pospete jelo rendanim parmezanom.

Foto: Instagram / boroughchef

Pexels / Pixabay

Učitati još
Zatvori