Šargarepa i krompir možda jesu najpopularniji, #vegetablesteam članovi koji rastu pod zemljom, ali to ne znači da su i jedini. Zvezda ovog recepta je komorač, a zovu ga i divlja mirođija. To je aromatična začinska biljka iz porodice šargarepa. Svi delovi ove biljke su jestivi, a mi ćemo vam ovom receptu dočarati kako da pripremite koren.
Komorač ima nisku kalorijsku vrednost, pa će vam biti saveznik ukoliko ste na nekom režimu ishrane. Pored toga, sadrži mnoštvo vitamina i minerala kao što su Vitamin C, gvožđe, kalcijum i magnezijum.
Fennel, lentils & lemon
Sastojci:
- 2 korena komorača
- 250g kuvanog sočiva
- 1 kašika semena komorača
- 1 limun
- Nekoliko grančica majčine dušice
- Šaka iseckanog toskanskog kelja
- Komad putera
- Parmezan
- Maslinovo ulje
- So i biber
Priprema:
Jedan koren isecite na široke kriške, a drugi na sitnije trake. Tiganj podmažite maslinovim uljem i propržite kriške na jačoj temperaturi tako da porumene sa obe strane. Smanjite temperaturu, u tiganj dodajte kockicu putera, zatim grančice majčine dušice i pržite dok komorač ne omekša.
Trakice dinstajte na srednje jakoj vatri u maslinovom ulju uz povremeno mešanje. Kada omekšaju, umešajte i semenke komorača i kuvajte još pet minuta. Zatim, umešajte sočivo, sok i rendanu koricu limuna, pola šolje vode i kelj. Smanjite na srednju temperaturu i mešajte dok kelj ne omekša, a tiganj ne bude skoro suv. Isključite šporet i umešajte kockicu putera da se istopi i začinite po ukusu.
Servirajte tako što u tanjir prvo sipate mešavinu sa sočivom, preko rasporedite kriške komorača i po želji pospete jelo rendanim parmezanom.
Foto: Instagram / boroughchef
Pexels / Pixabay