

Postoje recepti koji nas instant motivišu da ih napravimo, čak i kada nismo imali to u planu. Recept za mak tortu je jedan od tih. Naročito kada znamo da ga potpisuje Dajana Švraka Milutinović, magistar farmacije i master ishrane i suplemetacije koja stoji iza Instagram naloga @dashinasuperhrana na kom aktivno deli recepte i savete o zdravoj ishrani.
Dajanine recepte prati skoro pedeset hiljada ljudi, a kako i sama kaže cilj joj je da zdravijim odabirom namirnica u ishrani podigne svest o zdravlju i značaju prevencije. A kako smo i mi sami često u potrazi za zdravim, a brzim i lakim za pripremu opcijama, tako, ovog puta, donosimo njen recept za mak tortu sa stevijom za samo dvadeset minuta.

Sastojci za koru:
100g sirovog badema
100g ovsenih pahuljica
Stevija (zasladite po ukusu)
1 kašika kokosovog ulja
3 do 5 kašika vode
Priprema:
Sve povežete u secku ili blenderu i formirate koru u malom kalupu za torte (na slici je korišćen prečnik od 18cm)
Sastojci za fil:
250g maka
100g kokosovog brašna
Stevija (zasladite po ukusu)
3 dl biljnog mleka
Priprema:
Mak sameljete u brašno, prepabcite u šerpu, sipajte biljno mleko, dodate steviju kuvate kratko i dodate kokos. Celu smesu razmažete po kori u kalupu i pustite da se ohladi. Po želji ukrasite sa pečenim kokosovim listićima. Javite utiske kada isprobate.


Savet plus: Osim što je u poslednje vreme postao predmet obožavanja mnogih, mak ima mnogo zdravstvenih pogodnosti o kojima se ne priča dovoljno. Bogat je hranjivim sastojcima, uključujući vlakna, belančevine, kalcijum, magnezijum, fosfor i bakar, kao i nezasićenim masnim kiselinama. Posebno se ističe linolna kiselina i oleinska kiselina, koje su važne za resorpiciju vitamina, kardiovaskularni sistem i upalne procese. Pomaže i kod opuštanja mišića, oslobađa od stresa, pomaže u smanjenju simptoma anksioznosti. Sadrži i cink, koji je važan za održavanje zdrave kože jer pomaže u smanjenju upala i akni, a takođe pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena u koži.
Foto: Dajana Švraka Milutinović