Da li vam je već po samom naslovu pala na pamet zamisao da baš danas pripremate tradicionalne domaće palačinke? Da, i nama se upravo to dogodilo dok smo sastavljali ovaj recept.
Tradicija je veoma bitna stavka u našim životima i koliko god bili opčinjeni modernim stvarima, u ovom slučaju receptima, bitno je da se vratimo onome što su nas naučili u periodu odrastanja. Zašto? Pa, koreni su temelj svačijeg života, a ako je koren labav i sve ostalo će biti lošeg rasta. Tako da, zašto ne bismo malo ojačali svoje korene odličnim palačinkama koje nas vraćaju u najbezbrižnije doba.
Sastojci:
- 2-3 jaja,
- 200-250 g glatkog brašna,
- 1,5 dl mleka,
- 1,5 dl vode,
- malo ulja,
- prstohvat soli.
Priprema:
U dubljoj posudi umutite prvo jaja s prstohvatom soli, dodajte 1,5dl mleka zatim postepeno sipajte brašno u sud, mutite sve vreme dok ne postane glatko, testo ne sme imati grudvice.
Nakon toga polako dosipajte vodu dok testo ne dobije konzistenciju koja ima malo veću gustinu od tečne pavlake.
Na kraju dodajte malo ulja, pa sve opet promešajte. Odnos brašna i tečnosti uvek može da varira u zavisnosti od tipa i kvaliteta brašna, zato je važno da tokom mešanja pratite gustinu testa i da po potrebi dodajete brašna ili tečnosti dok ne dobijete potrebnu konzistenciju.
Palačinke pecite oko 1 minut sa svake strane na dobro zagrejanom teflonskom tiganju koji ste blago podmazali uljem, na srednjoj vatri, tako vam se palačinke sigurno neće lepiti.
Ispečene palačinke stavljajte na plitki tanjir, bilo bi dobro da uz sebe imate pomoćnike koji će filovati palačinke, jer se fil lakše nanosi dok su palačinke još uvek vruće.
Foto: Pexels