Bliži se sezona slava i praznika, a namirnica koju tada često jedemo je pasulj. Najveći izazov kod pasulja je – kako ga pravilno skuvati? No, ovaj put vas nećemo terati da kuvate pasulj, osim ako to baš ne želite. Odlučili smo da vam uštedimo vreme, te smo pripremili smo dva recepta za koje se koristi beli pasulj iz konzerve.
Fagioli all’olio
Sastojci:
- 1 konzerva belog pasulja
- ½ manje muskatne tikve
- 3 grančice sveže žalfije
- 3 čena belog luka
- Maslinovo ulje, so i biber
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Polovinu tikve iseckajte na kriške, očistite od semenki i stavite u pleh. Prelijte maslinovim uljem i pecite u rerni 40 minuta. Zatim, nekoliko listića žalfije propržite u tiganju na maslinovom ulju. Kada listići postanu hrskavi, izvadite ih i u istom tiganju propržite iseckan beli luk. Dobićete aromatizovano maslinovo ulje. Pasulj iz konzerve sipajte direktno u tiganj sa uljem, dodajte malo vode i začinite po ukusu. Ubacite preostale grančice žalfije i dinstajte na tihoj vatri dok se jelo ne zgusne. Zatim, izvadite žalfiju i u pasulj ubacite pečenu tikvu, a po želji možete dodati još malo maslinovog ulja, soli i bibera.
Whipped Feta beans
Sastojci
- 1 konzerva belog pasulja
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- ½ kašičice soli i bibera
- ¼ kašičice čili začina
- 1 kašika kukuruznog skroba (gustin)
- 2 kašike svežeg ruzmarina
Umak:
- 200gr feta sira
- ½ kašičice bibera
- 1-3 kašike mleka
Priprema
Zagrejte rernu na 200°C. Pleh obložite papirom za pečenje. Uzmite jednu malu činiju i pomešajte kukuruzni skrob, beli i crni luk, so, biber i čili. Pasulj isperite od soka iz konzerve, dodajte u činiju s skrobom i začinima i dobro promešajte. Zatim ga rasporedite po plehu, prelijte maslinovim uljem i pecite oko 30 minuta, dok pasulj ne postane hrskav. Umak ćete napraviti tako što pomešate fetu, biber i mleko u blenderu, štapnim mikserom ili viljuškom.
Foto: Instagram / natsnourishments, eatmoreplants.no