Sa humusa prelazimo na umak od pasulja i šargarepe
Sa humusa prelazimo na umak od pasulja i šargarepe

Sa humusa prelazimo na umak od
pasulja i šargarepe

Predstavljamo vam recept za umak od pasulja i šargarepe. Ovaj kremasti umak je savršen spoj bogatog ukusa i hranljivih sastojaka.

Sastojci:

  • 1 veza od 6 ili 7 manjih šargarepa sa lišćem
  • 600g belog pasulja
  • 1 kašičica kurkume u prahu
  • 1 kašičica semenki kima
  • 1 kašičica dimljene mlevene paprike
  • 1/2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika tahini paste
  • 1 kašika limunovog soka
  • so i biber

How to: Umak od pasulja i šargarepe

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Šargerepe očistite od listova, operite i stavite u pleh za pečenje. Preko njih dodajte semenke kima, dimljenu mlevenu papriku, malo soli, bibera i maslinovog ulja. Pecite ih dok ne postanu mekane. Za to vreme, skuvajte pasulj. Kada su šargarepe dobro pečene, iseckajte ih na sitne komade, a pleh sa preostalim sokom ostavite sa strane. U blender stavite pasulj (deo ostavite sa strane), prethodno iseckane šargarepe, kurkumu, tahini pastu, beli luk, maslinovo ulje, limunov sok i takođe malo soli i bibera. Miksajte sastojke sve dok ne dobijete glatku smesu. Napravljen namaz stavite u posudu za serviranje. Preostali beli pasulj isperite hladnom vodom i osušite krpom. Pasulj sipajte u pleh u kome ste prethodno pekli šargarepe i pecite ga 10-15 minuta dok ne postane hrskav.

U međuvremenu, listove šargarepa sitno iseckajte, posolite, dodajte malo maslinovog ulja i sve to dobro izmešajte. Pospite preko namaza. Dodajte pečeni pasulj i sve to ukrasite sa još nekoliko listova šargarepe i prstohvatom dimljene mlevene paprike. Et voila! Umak od pasulja i šargarepe je spreman. Uživajte.

Foto: Instagram @boroughchef

Učitati još
Zatvori