Predstavljamo vam recept za umak od pasulja i šargarepe. Ovaj kremasti umak je savršen spoj bogatog ukusa i hranljivih sastojaka.
Sastojci:
- 1 veza od 6 ili 7 manjih šargarepa sa lišćem
- 600g belog pasulja
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 1 kašičica semenki kima
- 1 kašičica dimljene mlevene paprike
- 1/2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika tahini paste
- 1 kašika limunovog soka
- so i biber
How to: Umak od pasulja i šargarepe
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Šargerepe očistite od listova, operite i stavite u pleh za pečenje. Preko njih dodajte semenke kima, dimljenu mlevenu papriku, malo soli, bibera i maslinovog ulja. Pecite ih dok ne postanu mekane. Za to vreme, skuvajte pasulj. Kada su šargarepe dobro pečene, iseckajte ih na sitne komade, a pleh sa preostalim sokom ostavite sa strane. U blender stavite pasulj (deo ostavite sa strane), prethodno iseckane šargarepe, kurkumu, tahini pastu, beli luk, maslinovo ulje, limunov sok i takođe malo soli i bibera. Miksajte sastojke sve dok ne dobijete glatku smesu. Napravljen namaz stavite u posudu za serviranje. Preostali beli pasulj isperite hladnom vodom i osušite krpom. Pasulj sipajte u pleh u kome ste prethodno pekli šargarepe i pecite ga 10-15 minuta dok ne postane hrskav.
U međuvremenu, listove šargarepa sitno iseckajte, posolite, dodajte malo maslinovog ulja i sve to dobro izmešajte. Pospite preko namaza. Dodajte pečeni pasulj i sve to ukrasite sa još nekoliko listova šargarepe i prstohvatom dimljene mlevene paprike. Et voila! Umak od pasulja i šargarepe je spreman. Uživajte.
Foto: Instagram @boroughchef