Recept dana: Zapečene njoke sa žalfijom i parmezanom
Recept dana: Zapečene njoke sa žalfijom i parmezanom

Recept dana: Zapečene njoke sa
žalfijom i parmezanom

Na listu recepata koje jednostavno morate napraviti dodajemo još jedan recept – zapečene njoke sa žalfijom i parmezanom. Ovaj obrok je izuzetno jednostavan za pripremu, a istovremeno toliko bogat ukusima da ćete poželeti da ga uvrstite u svoj stalni repertoar recepata. Inspiraciju za ovaj recept pronašli smo na Instagram profilu @georginaelizat, koji nam svakodnevno donosi ideje za kreativne i ukusne obroke. U nastavku donosimo sve što vam je potrebno za pripremu ovog remek-jela.

Recept dana – zapečene njoke sa žalfijom i parmezanom

Sastojci


  • 3 srednja batata (otprilike 230 g mesa nakon kuvanja)
  • 75 g (pola šolje) običnog belog brašna + dodatno za radnu površinu
  • 1/2 kašičice soli
  • 3-4 kašike slanog putera
  • 6-7 listova žalfije, iseckanih
  • so i biber po ukusu
  • parmezan za posipanje

Priprema


Batat

Izdubite rupe viljuškom na batatu i kuvajte ga u mikrotalasnoj pećnici oko pet minuta sa jedne strane, zatim ga okrenite i kuvajte još tri do pet minuta. Ponavljajte proces u intervalima od dva do tri minuta dok batat ne omekša. Ako više volite, batat možete kuvati ili peći na drugi način. Kada je gotov, izdvojite meso iz kore i stavite ga u činiju.

Testo

Dodajte brašno i so u činiju sa batatom. Mešajte kašikom dok se sastojci ne sjedine, a zatim zamesite testo rukama. Po potrebi dodajte malo brašna na radnu površinu dok mesite testo dok ne postane meko, ali ne lepljivo. Podelite testo na četiri dela, svaki deo razvijte u dugačku tanku rolnu i isecite na komade dužine oko 2,5 cm. Po želji, svaki komad možete lagano pritisnuti viljuškom kako biste dobili klasičan izgled njoka.

Njoke

Ubacite njoke u ključalu vodu. Kada isplivaju na površinu, to znači da su gotove. Izvadite ih i ocedite. Zatim, na tiganju otopite puter dok ne postane blago smeđ i počne da razvija orašastu aromu. Dodajte iseckanu žalfiju i propržite kratko. Zatim ubacite njoke, posolite i pobiberite po ukusu. Pržite na srednje jakoj vatri dok njoke ne dobiju zlatnu, hrskavu koricu sa svih strana. Poslužite njoke na tanjiru, pospite ih parmezanom, dodajte malo hrskavih listova žalfije za dekoraciju i završni dodir ukusa. Uživajte u ovom bogatom i aromatičnom jelu!

Foto: Instagram: @_eeeat_, @georginaelizat

Učitati još
Zatvori