Majonez i kečap from scratch: Donosimo recepte za dva homemade sosa
Majonez i kečap from scratch: Donosimo recepte za dva homemade sosa

Majonez i kečap from scratch: Donosimo
recepte za dva homemade sosa

Kečap i majonez su mnogima omiljene opcije kada su u pitanju sosevi. Iako potpuno suprotni, i prvi i drugi se idealno kombinuju uz pomfrit – i to onaj standardni, ali i pomfrit koji pravimo od šargarepa i tikvica. Stoga, ukoliko u narednim danima planirate da isprobate ova dva hrskava jela, predlažemo da u knjigu koju čine različiti recepti dodate još dva uz pomoću kojih ćete napraviti homemade kečap i majonez. Štaviše, njihove glavne prednosti su to što namirnice koje se koriste u pripremi verovatno već imate u kuhinji, kao i činjenica da je sam proces brz i jednostavan.

Ipak, priprema ova dva sosa biće vam znatno olakšana ukoliko upotrebite blender ili procesor za hranu. Zbog njihove jednostavnosti, ovi recepti za homemade majonez i kečap idealni su za početnike u kuhinji. Njih smo pronašli na TikTok profilu @moribyan – a u nastavku donosimo sastojke koje po želji možete da modifikujete. U kombinaciji sa pomfritom, oni su idealni za vaš naredni movie night.

Sastojci za kečap


  • 450g koncentrovanog paradajza u tubi
  • 230ml vode
  • 120ml sirćeta
  • dve kafene kašike soli
  • kafena kašika belog luka u prahu
  • kafena kašika crnog luka u prahu
  • supena kašika Worcestershire sosa
  • 100g šećera
  • dve kafene kašike slatke paprike
  • malo cimeta
  • malo meda

Priprema


Sjedinite sve sastojke u loncu ili dubljem tiganju, a potom krenite da ih mešate na srednjoj temperaturi sve dok ne dobijete ujednačenu, gustu, crvenu smesu. Naposletku, iskoristite blender kako bi sos dobio teksturu koja je tipična za kečap. Predlažemo da kečap stavite u staklenu teglu sa poklopcem, te da ga čuvate u frižideru.

@moribyan

Ketchup at home and even better 🤎 full recipe up on the blog as always - link in bio!

♬ original sound - moribyan

Sastojci za majonez


  • dva jajeta
  • supena kašika senfa
  • dve supene kašike sirćeta
  • biljno ulje
  • pola supene kašike limunovog soka
  • malo soli

Priprema


U tegli razbijte jaja i dodajte malo soli, senfa, limunovog soka, sirćeta i ulja. Koristeći blender ili procesor za hranu, pažljivo sjedinite sve sastojke dok ne dobijete kremastu i gustu teksturu. Poput kečapa, predlažemo da dobijeni homemade majonez skladištite u frižideru. Naposletku, sastojke možete da dozirate po želji. Stoga, u zavisnosti od preferencija, određene sastojke možete da zamenite ili u potpunosti izostavite. Ipak, majonez i kečap trebalo bi da isprobate pre konačnog odlaganja u tegle.

@moribyan

continuing the series of making ingredients from scratch! We’re whipping up mayo today - you can also add flavorings like garlic, truffle, or even sriracha 🤎 full recipe on the blog!

♬ Flowers - SoundAudio

Foto: Instagram (@eatenbyames, @littlefarms, @mmoremb) / TikTok (@moribyan)

Učitati još
Zatvori