Recepti od nara: Pileća salata i slana torta
Recepti od nara: Pileća salata i slana torta

Recepti od nara: Pileća
salata i slana torta

Da li se sećate viralnog videa čoveka koji udara nar varjačom kako bi lakše izvadio semenke? Anyways, nikad nismo naučili da ga oljuštimo, ali mu se radujemo u zimskom periodu… Nar je jedna od onih namirnica koje možemo upotrebiti u raznim slatkim i slanim jelima. Svakom jelo u koje se kombinuje, oplemeniće ga jarko crvenom bojom, zanimljivom teksturom i kiselo-slatkim ukusom. Tako smo još uvek oduševljeni jednostavnom poslasticom od čokolade i nara, a bilo nam je zanimljivo i da pečemo jaje na oko u naru.

Nar ima puno blagodeti po zdravlje jer je bogat antioksidansima, a njegova crvena boja nam ukazuje na to da je zdrav za srce i krvni sistem. Ova voćka se koristi u salatama, džemovima ili sosevima, a njegov osvežavajući ukus istražili smo kroz dva jela – pileću salatu i slanu tortu od nara.

recepti od nara

Pileća salata

Sastojci:

  • 300gr pilećeg filea
  • Nar
  • Svež peršun
  • 100gr oraha
  • Majonez
  • Beli luk
  • So

Priprema:

Pileći file možete skuvati ili ispržiti a onda ga viljuškom iscepkajte na komadiće. Dodajte seme jednog nara, seckane orahe, kašiku iseckanog svežeg peršuna, čen sitno seckanog belog luka i dve kašike majoneza. Dobro promešajte, stavite kašičicu soli i ostavite u frižideru da odstoji oko sat vremena.

Torta od nara

Sastojci:

  • 200gr pilećeg filea
  • Šargarepa
  • Krompir
  • 2 jajeta
  • Cvekla
  • Nar
  • Majonez
  • So i Biber

Priprema:

Za ovaj recept, potrebna vam je okrugla tacna. U centar stavite okruglu čašu kako bi oko nje ređali slojeve. Obarite povrće i jaja i izrendajte u zasebne posude i posolite po ukusu. Piletinu pripremite kao u prethodnom receptu. Uzmite jednu kesicu za zamrzivač, napunite je majonezom i odsecite ćošak kako biste napravili rupicu kroz koju filujete tortu. Majonez koristite kao lepak.

Prvi korak je da oko čaše rasporedite majonez direktno na tacnu. Ostale sastojke ređate sledećim redosledom: krompir, šargarepa, piletina, jaja pa cvekla. Nakon svakog sloja, nanosite i sloj majoneza. Na kraju, preko cvekle, nožem za mazanje pažljivo razmažite majonez i zalepite semenke nara tako da budu ravnomerno raspoređene preko cele torte. Vodite računa da se torta ne raspadne jer su svi sastojci mekani. Ostavite tortu nekoliko sati u frižideru da se stegne, izvadite čašu i uživajte!

Foto: Instagram / gny_sweets

Unsplash / Arielle Allouche

Učitati još
Zatvori