Da li se sećate viralnog videa čoveka koji udara nar varjačom kako bi lakše izvadio semenke? Anyways, nikad nismo naučili da ga oljuštimo, ali mu se radujemo u zimskom periodu… Nar je jedna od onih namirnica koje možemo upotrebiti u raznim slatkim i slanim jelima. Svakom jelo u koje se kombinuje, oplemeniće ga jarko crvenom bojom, zanimljivom teksturom i kiselo-slatkim ukusom. Tako smo još uvek oduševljeni jednostavnom poslasticom od čokolade i nara, a bilo nam je zanimljivo i da pečemo jaje na oko u naru.
Nar ima puno blagodeti po zdravlje jer je bogat antioksidansima, a njegova crvena boja nam ukazuje na to da je zdrav za srce i krvni sistem. Ova voćka se koristi u salatama, džemovima ili sosevima, a njegov osvežavajući ukus istražili smo kroz dva jela – pileću salatu i slanu tortu od nara.
Pileća salata
Sastojci:
- 300gr pilećeg filea
- Nar
- Svež peršun
- 100gr oraha
- Majonez
- Beli luk
- So
Priprema:
Pileći file možete skuvati ili ispržiti a onda ga viljuškom iscepkajte na komadiće. Dodajte seme jednog nara, seckane orahe, kašiku iseckanog svežeg peršuna, čen sitno seckanog belog luka i dve kašike majoneza. Dobro promešajte, stavite kašičicu soli i ostavite u frižideru da odstoji oko sat vremena.
Torta od nara
Sastojci:
- 200gr pilećeg filea
- Šargarepa
- Krompir
- 2 jajeta
- Cvekla
- Nar
- Majonez
- So i Biber
Priprema:
Za ovaj recept, potrebna vam je okrugla tacna. U centar stavite okruglu čašu kako bi oko nje ređali slojeve. Obarite povrće i jaja i izrendajte u zasebne posude i posolite po ukusu. Piletinu pripremite kao u prethodnom receptu. Uzmite jednu kesicu za zamrzivač, napunite je majonezom i odsecite ćošak kako biste napravili rupicu kroz koju filujete tortu. Majonez koristite kao lepak.
Prvi korak je da oko čaše rasporedite majonez direktno na tacnu. Ostale sastojke ređate sledećim redosledom: krompir, šargarepa, piletina, jaja pa cvekla. Nakon svakog sloja, nanosite i sloj majoneza. Na kraju, preko cvekle, nožem za mazanje pažljivo razmažite majonez i zalepite semenke nara tako da budu ravnomerno raspoređene preko cele torte. Vodite računa da se torta ne raspadne jer su svi sastojci mekani. Ostavite tortu nekoliko sati u frižideru da se stegne, izvadite čašu i uživajte!
Foto: Instagram / gny_sweets
Unsplash / Arielle Allouche