Kako je jesen počela sezona smokvi je već uveliko u toku, tačnije pri kraju. Ipak, one nas asociraju na leto, a kako smo zauvek leto tim + smokve & sir tim, next logical step ukoliko ne želimo da pustimo more (a ne želimo!) bi bio da kroz gastro zalogaje makar za trenutak otputujemo nazad na obalu.
Pored toga što su zdrave, u svetu gastronomije mogu se koristiti na mnogo načina. Kako volimo brze i lagane recepte donosimo tri takva, i pre svega ukusna, recepta u kojima smokve igraju glavnu ulogu.
1# Brusketa sa medom i smokvama
Sastojci:
- Sveže smokve
- Cambozola sir
- Tostirani baget hleb
- Med
- Maslinovo ulje
Način pripreme:
Isečete baget na tanke parčiće i tostirate ga. Stavite u pleh i prelijete sa malo maslinovog ulja. Isečete cambozola sir na tanje šnite ili na manje delove. Zatim delove sira uzmete i stavite na prepečen baget i preko stavite smokve iseckane na tanke šnite. Na kraju, dodate prethodno zagrejan med.
2# Krekeri od sira i smokvi
Sastojci:
- Okrugli brie sir
- Tri smokve isečene na kockice
- Med
- Ruzmarin
Način pripreme:
Uzmite činiju i stavite francuski brie sir. Nožem napravite unakrsne otvore na vrhu sira. Zatim, stavite iseckane smokve u te otvore i preko prelite medom. Pecite zajedno na 375 stepeni 20 minuta. Kada se ispeče možete još dodati meda i začiniti ruzmarinom.
3# Hleb od smokve
Sastojci:
- 3 mućena jaja
- 1/4 šolje javorovog sirupa
- 1/3 šolje džema smokvi
- 200g kokosovog ulja
- 200g bademovog putera
- 5-6 pasiranih svežih smokvi
- Pola šolje bademovog brašna
- Pola šolje kokosovog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 kašičice cimeta
- Pola šolje seckanih suvih smokvi
- Pola šolje seckanih oraha
Priprema:
Pomešajte suve i vlažne sastojke odvojeno, a zatim ih sjedinite zajedno u jednu činiju. Pomešajte seckane smokve i orahe. Uzmite četvrtastu tepsiju ili posudu za pečenje hleba. Stavite smesu u kalup i preko na vrh stavite tanko iseckane smokve kako biste dekorisali hleb. Pecite oko 40 minuta na 350 stepeni.
Foto: Unsplash, Instagram @vboss_approved_nutrition @grateboards