Dobro poznata Journal gastro navigacija ovog puta vodi vas u sam centar zbivanja. Hotel Moskva i dalje ponosno izranja iz beogradskog reljefa, utkan u istoriju Beograda, a unutar njega i čuveni restoran Čajkovski. Nekadašnja Kafana Moskva važila je za mesto ispunjeno živopisnim pričama, koracima znamenitih ličnosti i stvaralaštva, mesto uzdizanja stamenog i dostojanstvenog Beograda, iznova i iznova, a restoran Čajkovski održao je dugo čuvanu tradiciju kultne beogradske kafane. Na samom uglu Terazija i Balkanske ulice čuju se zvuci klasične muzike sa koncertnog klavira, u čijim notama se i danas čuvaju dela čuvenog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog. Klasični zvuci usklađeni sa urbanim vibracijama Beograda refleksija su novog sezonskog menija, a mi otkrivamo naše favorite.
Mesto gde se degustira tradicija i gde se pije otmenost
Restoran Čajkovski važi za mesto sa idealnom gastronomskom ponudom koja spaja najmelodičnije skompozicije srpske kuhinje i elemente radoznalosti i strasti, sve sa ciljem neprestanog pronalaska novih ukusa i gastro inovacija. Zrnce smelosti i ljubav prema tradiciji, ono su što novi jelovnik čini posebnim, dok njegovu okosnicu čine pažljivo odabrane lokalne namirnice. Uz inovativnu i modernu interpretaciju dobro poznatih jela, šef kuhinje Đorđe Klipić priuštiće vam autohtono gastronomsko iskustvo.
„Dobar šef kuhinje postaje onaj koji se ne slomi na samom početku svog puta, kada je najteže. Onaj koji krene od dna lestvice. Samo tako može da se nauči srž ovog posla. Tako, i uz puno strasti i ludačke ljubavi“ – Đorđe Klipić, šef kuhinje Hotela Moskva
Sveža riba
Đubek u testu
Koju priču donosi novi sezonski meni u restoranu Čajkovski?
Novi sezonski meni u restoranu Čajkovski donosi i novu gastro priču. Preko bogatih grčkih ostrvskih malinjaka, putem širokog mediterana, kroz veličanstvenu Sardiniju i Alpske pašnjake, sve do plodonosnih regija Srbije raznovrsna jela našla su svoje mesto u novom jelovniku dok ovaj savršen spoj mediterana i tadicionalnih ukusa, obogaćen svežim sastojcima, čini ovaj meni vanvremenskim. Ovog meseca u hotelu Moskva čulom mirisa i ukusa putovaćete kroz različite predele. Šef kuhinje kreirao je novi jelovnik sa posebnom dozom inovativnosti i kulinarske zrelosti.
Kako izgleda jelovnik?
Na novom meniju nalaze se teleći ragu sa domaćim trenetama sa pečenim lešnikom, talagani – sir sa peloponeza/hrskave tikvice, selekcija hladnih predjela (domaća njeguška pršut, goveđa pršuta, sremski kulen u katama, peglana pirotska kobasica, pršuta od mangulice, jelenska pršuta), sveža riba, jagnjeća plećka sa mladim krompirom, svinjska rebra na pireu od komoraca o celera, beogradski ćevapi na mladom kajmaku, pohovane sremske paprike, sporo pečene pačije grudi, gurmanski uštipci u domaćem somunu, soganija – zapečeni punjeni luk, gioze punjene povrćem, edamame, i bujon od korenastog povrća, vege rolnice i indijski orah, salata sa dimljenim losom i avokadom, penušava grčka salata, proteinska biftek slata, selekcija atomaticnih putera, slekcija sireva, carpaccio jelen i tartuf, đubek u testu, ravioli sa cepkanim telećim repovima, rižoto biftek i foie gras, dimljeni teleći jezik u hrskavoj tortilji, juneći obrazi sa svežom testeninom i aronijom i pariska piletina na spanaću.
Svinjska rebra na pireu od komorača i celera
Vege rolnice i indijski orah
Proteinska biftek salata
Gioze punjene povrćem, edamame i bujon od korenastog povrća