Restoran Corso Ancora, sa tradicijom dugom 11 godina, nedavno je doživeo transformaciju. Od redizajna enterijera, osveženja jelovnika do jedinstvenog servisa. Nova faza donosi filozofiju Dinamičnog gastronomskog iskustva. Vizuelni doživljaj prostora, vrhunska hrana i besprekorna usluga su ključni elementi koji gostima pružaju nezaboravno iskustvo.
Imali smo priliku da među prvima saznamo više o njihovom novom jedinstvenom konceptu. Personalizovani pristup usluzi i lokalne namirnice u spoju sa azijskim aromama, stvaraju fuziju tradicije i inovacije.
O novom poglavlju restorana Corso Ancora smo razgovarali sa Stefanom Mladenovićem, menadžerom i somelijerom restorana. On je iskreni zaljubljenik u ugostiteljstvo, gastronomiju i vino. Stefan je priznat kao najbolji somelijer Srbije za 2023. godinu po oceni prestižnog međunarodnog vodiča Gault & Millau Srbija. Vinska lista koju je pažljivo kreirao nalazi se među najboljima u zemlji. Kroz razgovor sa njim, otkrivamo kako ljubav prema vinu i vrhunskoj usluzi doprinosi jedinstvenom doživljaju u restoranu Corso Antica (Savski Nasip BB , blok 70a).
Šta se sve promenilo u restoranu?
Enterijer je pretrpeo transformaciju, ali smo otišli dalje i osvežili kompletan gastronomski koncept koji sada nazivamo Dinamično gastronomsko iskustvo. Ovo podrazumeva spoj vizuelnog doživljaja, vrhunske hrane i, najvažnije, besprekornog servisa. Želimo da goste privuče prostor, a da ih vrate hrana i usluga – taj osećaj da su zaista dobrodošli. Usmereni smo na prilagođavanje ponude različitim prilikama – od poslovnih ručkova do opuštenih porodičnih obroka. Naš tim se trudi da svakom gostu prenese poruku da nam je stalo što su odabrali baš nas. Verujemo da je naš pristup servisu taj koji nas izdvaja.
Enterijer restorana sada ima posebne detalje, koliko je dizajn važan u stvaranju atmosfere?
Dizajn igra ključnu ulogu u atmosferi, jer kada gosti uđu, prvo primete prostor. Odabrali smo vaze za koje ćemo biti i ekskluzivni distributeri, a tepisi su kreirani prema našem dizajnu i meri. Naš enterijer ima priču iza svakog elementa, od boja do nameštaja. Verujemo da svaki detalj doprinosi opuštajućoj atmosferi i prenosi gostima energiju mesta. Novi logo Corso Antica simbolizuje ono što predstavljamo i njegov dizajn podeljen je na četiri segmenta. Labud, drvo, godišnja doba i totemi, svaki sa simboličnim značenjem.
Labud simbolizuje reku. Drvo predstavlja porodicu i goste. Četiri godišnja doba označavaju sezonske promene u jelovniku i konstantnu otvorenost za goste tokom cele godine. Dekorativni totemi, obojeni u različite boje, prate izlazak i zalazak sunca, pružajući gostima dodatno iskustvo pri boravku.
Koja je bila ideja vodilja za enterijer?
Naš enterijer, za koji je zaslužan arhitekta Aleksandar Vidić, odiše posebnim mediteranskim stilom. Prisutni su nautički detalji i toplina koja se savršeno uklapa u ambijent pored reke. Velike staklene površine, koje čine čak 90% prostora, pružaju spektakularni pogled na reku. Tokom svake sezone – doživljaj je zaista jedinstven. Tokom zime, ugođaj dodatno upotpunjuje kamin, stvarajući sofisticiranu i prijatnu atmosferu.
Jedan od naših dragih gostiju opisao je ambijent rečima: „Ono što vi ovde imate, ljudi bi rado slikali i stavili u dnevnu sobu da bi se oraspoložili.“
Šta podrazumeva „Dinamično gastronomsko iskustvo“?
To je pristup koji smo razvili kako bismo svakom gostu pružili nešto posebno. Kuhinja, predvođena šefom Urošem Ivkovićem, u saradnji sa timom iz Almažan Kitchen, posvećena je predstavljanju jela na način koji pobuđuje sva čula. Dinamičnost se ogleda u načinu na koji naš tim pristupa svakom obroku, pažnji na detalje u servisu, ali i u kreativnosti u jelima i pićima. Hrana je naravno ključna, ali je važno i kako gost doživi svaki trenutak. Naša misija je da gost, pre nego što proba jelo, već može da ga zamisli kroz način prezentacije, kako bi taj zalogaj bio kulminacija jednog osmišljenog iskustva. Posvećeni smo tome da stalno unapređujemo ponudu i komunikaciju sa gostima kako bi nastavili da pomeramo granice u svetu ugostiteljstva.
Posvećeni ste saradnji sa domaćim proizvođačima. Kako birate sastojke za vaš jelovnik?
Lokalitet namirnica je ključan za nas. Biramo samo najkvalitetnije sastojke iz Srbije, a sami pravimo nekoliko proizvoda kao što su ukiseljeni luk, turšiju, ajvar, ljutenicu, hleb. Naši meniji se sezonski menjaju kako bismo koristili najbolje namirnice u svakom periodu godine. Želimo da kroz autentične domaće proizvode pružimo vrhunsko gastronomsko iskustvo i svakodnevno radimo na inovacijama koje spajaju lokalne i internacionalne ukuse.
Šta vam je bila inspiracija za jelovnik?
Naš koncept se temelji na ideji deljenja hrane – želimo da gosti zajedno uživaju u raznovrsnim jelima koja se serviraju na sredini stola. Jelovnik je osmišljen upravo s tim ciljem, pa tako nudimo sedam hladnih predjela, pet toplih, osam glavnih jela, paste, rižota, suši, kao i razne salate sa strane. Ideja je da gosti mogu da probaju sve – od predjela i glavnih jela, pa do deserta, i sve to uz pažljivo uparena vina. Jelovnik sadrži srpski deo, azijski deo i jela koja predstavljaju fuziju ova dva sveta, sve u skladu s našom vizijom stalnog unapređivanja ponude.
Spremamo i novi zimski jelovnik, s toplim kombinacijama kao što su potaž od pečene paprike, kestena i bundeve, supa s knedlama, rolovana jagnjetina koja će nositi naziv „Jagnjeta,“ te doručak s burek testom, jajima i paprikom. Planiramo i predjela kao što je burek s butkicom i renom. Uvek se trudimo da iznenadimo goste inovativnim jelima koja predstavljaju našu priču i pomeraju granice kulinarskog doživljaja.
Koja jela najbolje predstavljaju ovu vašu filozofiju?
Na primer, hladno predjelo Sremački tatar spaja dve vrste slanine (od mangulice i svinjske slanine), uz aromatični puter sa šumskim začinima, domaću turšiju i hrskavi hleb. Ovo jelo nudi različite ukuse i teksture, što ga čini posebnim.
Jedno od najzanimljivijih fusion jela su naši bao buns – lagano testo kuvano na pari, u koje ide domaća svinjetina koja je zatim zapečena za dodatnu hrskavost. Dodajemo domaću ljutenicu blago pikantnog ukusa, zajedno s našim ukiseljenim lukom i hrskavim lukom. Kombinacija slatkog i pikantnog ovde odražava spoj azijskih i balkanskih uticaja.
U ponudi imate i suši, koji ukusi su najpopularniji?
Naša suši stanica, koja svakodnevno počinje s radom od 15h, postala je prava atrakcija među gostima. Kada smo prvi put uveli suši pre nekoliko godina, ideja je bila da se izdvojimo u ovom delu grada. U ponudi imamo 13 vrsta rolnica i nigirija.
Naša vizija sušija oslanja se na popularnu američku verziju, sa prelivima i bogatijim dodacima, ali uvek sa najkvalitetnijom ribom. Tuna Delight je omiljena rolnica, s pohovanim gamborom, avokadom, svežom tunom, sosom i japanskim majonezom. Druga specijalna rolnica, Corso, sadrži gambor, filadelfiju i losos, a preko ide tartuf sos, japanski majonez s pistaćima, dok je rolnica pohovana – spoj nesvakidašnjih ukusa gde hrskava tempura dodatno obogaćuje iskustvo.
Kako birate vina za tako raznovrsan meni?
Naša vinska karta, koja je među 16 najboljih vinskih karata u Srbiji, pažljivo je osmišljena kao podrška našem meniju i menja se u skladu s njim. Trenutno imamo 160 etiketa, od kojih se 37 može naručiti na čašu – a možemo otvoriti gotovo svaku bocu na čašu, kako bismo gostima omogućili najbolje iskustvo uparivanja.
Naša karta džin-tonika sadrži 20 različitih džinova i 10 tonika iz različitih delova sveta, uključujući Japan, Škotsku, Nemačku, Englesku i Srbiju. Ponosni smo što smo detaljno ušli u svet džina – nudi se širok izbor vrsta, od voćnih i biljnih do London dry džinova s aromama jagode, španske pomorandže i mandarine. Džin tonici savršeno funkcionišu kao aperitivi, a uz suši i brojna druga jela i deserte pružaju dodatno iskustvo istraživanja ukusa, omogućujući gostima da probaju nešto novo i inovativno.
Preporuka za uparivanje
- Hladno predjelo: Sremački tatar
Savršeno uz Mesečinu – jedan od najboljih domaćih penušavaca iz Srbije. Ovaj penušavac donosi svežinu koja se izvrsno uparuje sa masnijim notama sremačkog tatara i aromatičnog putera. Dodatno, za ljubitelje suvih i hrskavih nota, Winkl Sauvignon Blanc iz Italije, berba 2023 s mineralnim tonovima i osvežavajućim kiselinama čini idealan izbor.
- Toplo predjelo: Thai gambori u kokosovom mleku
Ovo jelo sa sedam japanskih začina i kajenskim biberom sjajno se slaže sa penušavim vinima sa blagim zaostalim šećerom ili polusuvim rizlingom. Takvo vino ublažava pikantnost i naglašava egzotične, kremaste ukuse kokosovog mleka i začina.
- Rižoto sa cveklom i kozijim sirom
Ovaj rižoto s dodatkom pečenih pinjola, oraha i plavog sira traži kompleksno vino s bogatim aromama odležavanja u drvetu. Preporučujemo barikirani Chardonnay ili Bagueri Rebula 2013 za pun ukus i aromu. Takođe, Pinot Noir iz Burgundije ili domaći Legat 1903 sjajno balansiraju kiselinu cvekle i kremastu teksturu sira.
- Glavno jelo: konfitirani juneći rep na celeru
Konfitirani juneći rep na celeru zapečenom na puteru, uz sos od sveže ubranih gljiva (vrganji i šumsko pile), odlično prati Grand Trianon 2019 punijeg tela i voćnosti. Vino može da se žvaće koliko ima pun ukus, a ta struktura je i u repovima. Tanini iz vina se odlično poklapaju sa proteinom u mesu.
- Suši
Za potpuni užitak, suši uparujemo s penušavim vinima koja donose svežinu i hrskavu kiselinu, idealnu za balans s ribom i prelivima. Takođe, muskatne sorte su popularne širom Azije. Preporuka je i rizling, koji svojim intenzitetom, elegancijom i blago slatkastom notom savršeno prati naše suši kreacije. Uz suši možemo upariti i Amuerte džin iz Belgije s peruanskim lišćem, brazilskom smokvom, ananasom i marakujom. Uz džin služimo Fever Tree Mediteran tonik i dehidrirani ananas s bobicama kleke.
Šta gosti mogu da očekuju od posete Corsu Ancori?
Gosti mogu očekivati kompletno iskustvo koje spaja vrhunsku uslugu, inovacije, autentičan ambijent i najnovije trendove. Naš cilj je da stalno podižemo standarde i unapređujemo iskustvo kroz pažljivo odabranu ponudu vina, džinova i aromatičnih jela. Kroz svaki detalj trudimo se da kreiramo jedinstven prostor u kojem naši gosti mogu probati nešto novo, prepustiti se bogatim ukusima i uživati u svakom trenutku.
Naša vizija je jasna – pružiti gostima osećaj domaće atmosfere u kojoj će se osećati lagodno i prijatno, bilo da uživaju u sofisticiranim jelima ili jednostavno upijaju atmosferu uz reku.
Foto: Journal