Wine, food & hedonism: Sunčane jesenje dane provodimo u restoranu Muskat
Wine, food & hedonism: Sunčane jesenje dane provodimo u restoranu Muskat

Wine, food & hedonism: Sunčane jesenje
dane provodimo u restoranu Muskat

Beograd, sa svojom dinamičnom i stalno razvijajućom gastro scenom, uvek ima nešto novo da ponudi. Nakon što smo govorili o molekularnoj kuhinji i restoranu Delirium Silence na Dorćolu, te obišli gluten-free krug po prestonici, ovog puta ćemo se pozabaviti hedonističkom stranom Beograda. Naime, retko kad neki restoran izazove pažnju poput Muskata, koji se udobno smestio u mirnoj ulici na Lionu, na adresi Čede Mijatovića 8. Restoran Muskat na Zvezdari je vrlo brzo je postao omiljena destinacija za one koji znaju da cene spoj sjajne hrane, ugodne atmosfere i dobro promišljene ponude vina.

Na prvi pogled, Muskat privlači svojom baštom. Zelenilo, diskretne svetiljke koje stvaraju prijatnu atmosferu, i raspored stolova koji omogućava dovoljno prostora za uživanje, doprinose osećaju izolovanosti od gradske vreve. Sve deluje nenametljivo, a opet pažljivo osmišljeno, što se vidi već na ulazu, kada se smestite i naručite svoje prvo piće.

Unutrašnjost restorana odiše svedenom elegancijom, a svetle, prozračne prostorije idealne su za duge razgovore i opuštanje uz obrok. Iza ovog koncepta stoji Saša Filić, prepoznatljivo lice beogradske ugostiteljske scene, nekadašnji upravnik legendarne Madere. Njegovo iskustvo i strast prema ugostiteljstvu očigledno su utkani u svaki detalj restorana Muskat. Nakon što je dugo maštao o svom mestu, pronašao je lokaciju koja ga je osvojila na prvi pogled.

Muskat je postao mesto koje mnogi preporučuju kao must-visit za svakog ljubitelja dobrog zalogaja i vrhunskog vina.

/ Wine, food & hedonism /


Jelovnik restorana Muskat ne pokušava da impresionira komplikovanim terminima, već se fokusira na suštinu – kvalitetne sastojke i spoj tradicionalnih recepata sa modernim pristupom. U epicentru ponude nalaze se jela koja zadovoljavaju i one najzahtevnije, ali ne opterećuju goste previše formalnim pristupom.

Ljubitelji testenina ovde dolaze na svoje. Ručno pravljene i idealno uparene sa bogatim sosevima, testenine u Muskatu su go-to izbor svakog zaljubljenika u italijansku kuhinju. Za ljubitelje mesa, pačetina sa sosom od crvenog vina i brusnice zaslužuje posebnu pažnju. Još jedan favorit je mangulica, servirana uz pire od spaljenog karfiola i posuta lešnicima. To je jelo koje (još jednom) dokazuje da domaći sastojci mogu da postanu prava gastronomska umetnost.

restoran muskat na zvezdari zvezdara (2)
restoran muskat na zvezdari zvezdara (3)

/ Kako Muskat (vinom) osvaja beogradsku gastro scenu /


Sa druge strane, vinska karta u Muskatu nije tu samo kao propratni deo iskustva. Ona je, naprotiv, pažljivo osmišljena kako bi dodatno naglasila ukuse iz jelovnika. Uparivanje hrane i vina ovde se ne prepušta slučaju. Vlasnici su birali vina koja savršeno komplimentiraju svakom jelu, a fokus je na domaćim vinarijama. Preporuke osoblja nisu puka formalnost, već su rezultat pažljivo odabranih kombinacija, pa svakako treba poslušati njihove savete kada je u pitanju savršen pairing.

Screenshot

/ Culinary escape /

Restoran Muskat pruža skoro 40 mesta u svojoj prijatnoj bašti, koja posebno dolazi do izražaja u sunčanim jesenjim danima. Međutim, ni unutrašnji deo sa istim brojem mesta ne zaostaje – elegantan, svetao i prostran, idealan je za hladnije dane kada se traži nešto toplija atmosfera. Iako mlad, ovaj restoran predstavlja destinaciju gde možete provesti kvalitetno vreme sa porodicom, prijateljima. Ili jednostavno uživati u tišini sa dobrim vinom.

Radno vreme restorana Muskat prilagođeno je potrebama onih koji traže opuštene ručkove ili večere. Restoran je otvoren od utorka do nedelje, od 12 do 23:30, što znači da je idealan izbor i za opuštanje posle posla, ali i za vikend uživanje.

Foto: Muskat restoran; Instagram: @muskat.restoran

Učitati još
Zatvori