Jela sa pirinčem su postala sastavni deo naše kuhinje, s obzirom na to da se brzo spremaju i lako kombinuju. Uz to, ako ste ljubitelj lagane hrane, rižoto sa pečurkama je idealan italijanski recept za vas.
Sastojci:
2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 kašike putera, plus 3 kašike putera za završetak
2 male ljute paprike, sitno iseckane
300 g pečuraka, šampinjoni sitno iseckani
300g pirinča
30 g sitno narendanog parmezana
Slatka pavlaka, za serviranje
Vlasac, za serviranje
Kašika soli
Postupak:
- U malom loncu prokuvajte litar vode zajedno sa kockom za supu, i ostavite sa strane.
- U drugom loncu na srednjoj vatri sipajte ulje, 2 kašike putera i istopite. Dodajte luk i kuvajte 3 do 4 minuta, dok ne smesa ne poprimi zlatnu boju.
- Dodajte pečurke, veliki prstohvat soli i promešajte dok se ne sjedine. Dodajte još malo ulja i kuvajte 12 do 15 minuta, dok pečurke ne postanu tamnosmeđe.
- Dodajte pirinač u tiganj i tostirajte 2 do 3 minuta, neprestano mešajući. Pažljivo dodajte 1/3 šolje vode i mešajte dok ne ispari.
- Postepeno dodajte kutlaču prethodno prokuvane vode sa kockom, tzv. temeljac. Mešajte drvenom kašikom dok se ne upije, biće potrebno oko 3 minuta da se tečnost upije, a zatim dodajte još i ponavljajte ovaj korak iznova i iznova dok se ne doda sav temeljac.
- Kada dodate sve zalihe, dodajte sira, preostale 3 kašike putera i promešajte da se sjedini.
- Poslužite odmah sa kašičicom slatke pavlake, na sve to dodajte vlašac i još maslinovog ulja.
Vaš rižoto je spreman. Savetujemo da ga poslužite uz flašu belog vina.
Foto: Instagram