Ukoliko ste ljubitelj slatkog doručka u kojem se kombinuje sir sa medom ili sezonskim voćem, ili jednostavno volite slatkiše u bilo koje doba dana, pripremili smo vam mali vodič za ruske deserte koje možete pronaći u Beogradu. Zaronite sa nama u svet bogatih ukusa, kremastih tekstura i tradicije koja je stigla direktno iz Rusije. Od klasičnog medovika do luksuznog plombir krema, ovaj vodič će vas provesti kroz slatke delove prestonice. Predstavljamo mali vodič za ruske deserte u Beogradu.
Medovik
Medovik je jedan od najpoznatijih ruskih kolača, prisutan na beogradskoj sceni već dugo vremena, ali sada doživljava novu popularnost. Ovaj slojeviti kolač od meda i kiselog mleka, često sa dodatkom orašastih plodova, poznat je po svojoj bogatoj i sofisticiranoj teksturi. Modernu verziju možete probati u pekari i bistrou Sloj, a tradicionalnu u restoranima Kod Magdalene u Zemunu ili u bistrou Birds. U Birds-u možete probati i zanimljive Trubochki, vafl rolne punjene kondenzovanim mlekom, poznate i kao ruski kanoli.
Sirniki
Sirniki su popularne ruske palačinke od sira koje se jedu za doručak, savršeno mekane, a osnovna verzija se služi sa pavlakom, medom i orasima. Sirniki možete probati na sada već dosta lokacija u Beogradu, a kafeterija Kofilin ima najveći izbor – od klasičnih do banoffi verzije sa bananama i karamelom, Bounty sa kokosom ili Dolce Vita sa kondenzovanim mlekom i belom čokoladom.
Ruska Kartoška
Ruska Kartoška je zanimljiv kolač napravljen od mrvica biskvita, kakao praha, putera i kondenzovanog mleka, čiji oblik podseća na krompir. Možete je probati u Franz by TT u Zemunu.
Tvorog sa svežim voćem
Sir je veoma popularan sastojak kolača i slatkih verzija doručka, pa u restoranu Gurme možete probati ruski tvorog sa svežim voćem. U pitanju je blaga, kremasta verzija svežeg sira, često servirana sa svežim voćem ili sezonskim voćem. Ovde se u sekciji slatkog doručka nalaze i lenji vereniki, knedle napravljene od svežeg sira, brašna i jaja, koje se služe sa malinama. Ove knedle su u ponudi i ruskog restorana URA! specijalizovanog za dostavu.
Zapekanka
Zapekanka je ruska verzija cheesecake-a, napravljena od svežeg sira, jaja i griza, često posuta šećerom u prahu ili prekrivena voćnim prelivom. Ovaj kolač je lagan i osvežavajući, savršen za tople dane. Tradicionalno je ovaj kolač još jedna popularna slatka opcija za doručak, a u Osam kafeteriji dolazi sa sa bogatim prelivom od višanja i pavlakom. Ovde služe i muraveynik, što znači mravinjak, kolač napravljen od mrvica pečenog testa sa karamelizovanim mlekom.
Plombir krem
Plombir krem je luksuzni ruski sladoled, poznat po svojoj bogatoj i kremastoj teksturi. Ovaj desert je napravljen od visokokvalitetnog mleka, pavlake i vanile, često serviran sa voćem ili čokoladnim sosom. U bistrou June služe waffle sa plombir kremom i džemom.
Foto: / @sloj.beograd / @kofilin.srbija / @franz_by_tt / @gurme.beograd / @hrana_pice_price / @dashulyafedor /