Na današnjem meniju: Salata sa cveklom i klementinama iz knjige recepata „Gozba svaki dan”
Na današnjem meniju: Salata sa cveklom i klementinama iz knjige recepata „Gozba svaki dan”

Na današnjem meniju: Salata sa cveklom i klementinama iz knjige recepata „Gozba svaki dan”

Nova knjige Zorice Smallwood Gozba svaki dan je dragoceni dodatak svakoj polici. Zorica je poznata po svom blogu Kruške&Sir i godinama nam donosi zanimljive recepte sa porukom da gozbu možemo da pripremamo svaki dan, za sebe i druge. Zorica je sa nama podelila jedan od najpopularnijih recepata iz knjige – jednostavna, a osvežavajuća salata sa cveklom i klementinama.

Ništa ne osvežava sto kao spoj slatke cvekle, sočnih klementina i hrskavih semenki bundeve. Ova salata sa cveklom i klementinama je prava eksplozija boja i ukusa, savršena za sve prilike – bilo da želite nešto novo kada pripremate gozbu za prijatelje i porodicu ili lagani obrok koji prija u svako doba dana.

Zimska salata sa cveklom i klementinama
/ @kruskeisir

Šta je čini posebnom?

Brza je za pripremu, ali deluje raskošno. Balansira zemljanu slatkoću cvekle s citrusnim notama klementina, dok feta donosi kremastu slanoću. Ako postite, lako je prilagodite izostavljanjem sira. Pitali smo Zoricu: Zašto preporučuje ovaj recept?

  • Ova salata se lako može adaptirati za više ili manje gostiju. Idealna je za sve vrste proslava, a naročito slave. Pravi se vrlo brzo i jednostavno, a izgledom i ukusom ostavlja bez daha. Ja sam u receptu koristila već skuvanu vakuumiranu cveklu, da olakšam sebi i smanjim vreme pripreme. Dresing možete pripremiti i par dana unapred, samo ga držite u zatvorenoj posudi u frižideru. Ja obično napravim duplu meru, pa ga uvek imam pri ruci, jer je ovaj dresing savršen i za druge salate.
/ @kruskeisir

Sastojci za 4 osobe

  • 250 g kuvane vakuumirane cvekle
  • dve klementine
  • 70 g matovilca
  • 25 g semenki bundeve
  • 75 g feta-sira, izdrobljenog (ili izostavite za posnu verziju)

Dresing:

  • 1 ½ kašičica senfa od celog zrna slačice
  • 1 ½ kašičica meda
  • dve kašičice balzamiko sirćeta
  • dva manja čena belog luka, usitnjena
  • tri kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • so i biber, po ukusu

Priprema

  • Cvekla: Isecite na deblje polumesece. Ako koristite svežu, ispecite je u rerni umotanu u foliju (40 min na 200°C), oljuštite i ohladite.
  • Klementine: Oljuštite, uklonite bele opne i isecite na kolutove ili manje komade.
  • Dresing: Pomešajte senf, med, sirće i beli luk. Postepeno dodajte ulje, mešajući dok se ne sjedini. Posolite i pobiberite po ukusu.
  • Slaganje: Na velikom tanjiru rasporedite matovilac, cveklu, klementine i semenke bundeve. Pospite fetu i prelijte dresingom.
  • Saveti i varijacije: Zamenite klementine mandarinama ili pomorandžama.

Foto: Instagram: / @kruskeisir

Učitati još
Zatvori