Fall season: Salata sa kinoom i pečenim povrćem
Fall season: Salata sa kinoom i pečenim povrćem

Fall season: Salata sa kinoom i
pečenim povrćem

Jesen nam donosi obilje sezonskog povrća koje jednostavno mami da ga iskoristimo u toplim obrocima. Tokom hladnijih meseci često posežemo za bogatim jelima, poput tradicionalnih punjenih tikvica ili slatkih kolača s bundevom, ali ponekad poželimo laganu, a opet salatu koja može da nas zasiti. Tako smo i pronašli jesenju salatu na Instagram profilu @munchingwithmariyah. Ova salata s kinoom i pečenim povrćem idealna je za jesen, a polako postaje omiljeni recept. Prepuna je ukusa, a pruža i potrebnu energiju i hranljive sastojke za one dane kada nam treba dodatna doza topline i radosti u tanjiru.

Metoda pripreme kinoe u ovom receptu daje joj posebnu teksturu koja savršeno prati pečeno povrće i hrskavost začinjenog leblebija, dok dresing od tahinija i javorovog sirupa zaokružuje celu kombinaciju. Ova salata je idealan obrok za jesen, bilo kao glavno jelo ili kao dodatak svečanijoj trpezi, a osim ukusa, donosi i obilje vlakana, proteina i korisnih minerala.

Salata sa kinoom i povrćem idealna za jesen – otkrivamo recept

Sastojci


  • jedna šolja kinoe
  • dve šolje vode
  • so, po ukusu
  • jedna srednja tikva (bundeva ili butternut), očišćena i isečena na kocke
  • jedna konzerva leblebija
  • dve šolje listova kelja, grubo isečenih
  • dve kašike maslinovog ulja
  • 1/4 šolje semenki bundeve
  • 1/4 šolje zlatnih suvih grožđica

Dresing

  • dve kašike tahinija (preporučuje se kvalitetniji)
  • jedna kašika javorovog sirupa
  • dve kašike soka od limuna
  • jedna kašika jabukovog sirćeta
  • pola kašičice mlevenog kima
  • so i biber, po ukusu
  • jedna ili dve kašike vode (za podešavanje gustine)

Priprema


Priprema kinoe

U šerpi pomešajte kinou, vodu i prstohvat soli. Stavite na šporet, pustite da proključa, zatim smanjite temperaturu na srednje nisku, pokrijte i kuvajte 10-12 minuta dok voda ne ispari. Kad je kinoa gotova, sklonite je s vatre, pokrijte potpuno i ostavite da odstoji 10 minuta. Ovaj korak daje posebno pahuljastu strukturu kinoi.

Priprema povrća i leblebija

Dok se kinoa kuva, u pleh obložen papirom za pečenje poređajte kockice tikve i leblebije. Prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite i dobro promešajte. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25-30 minuta, dok tikva ne postane mekana, a leblebije hrskave

Priprema kelja

U velikoj činiji, masirajte listove kelja s malo maslinovog ulja i soli dok ne omekšaju. Ovo pomaže da kelj dobije mekšu strukturu i slađi ukus.

Priprema dresinga

U maloj posudi sjedinite tahini, javorov sirup, limunov sok, jabukovo sirće i kumin. Dodajte so i biber po ukusu, zatim dodajte vodu po potrebi, dok dresing ne postane kremast i lako se razliva.

Sastavljanje salate

U velikoj činiji sjedinite kuvanu kinou, pečenu tikvu, leblebije, omekšani kelj, semenke bundeve i zlatne grožđice. Prelijte dresingom, sve dobro izmešajte i poslužite.Ova jesenja salata s kinoom i pečenim povrćem savršena je za one koji žele obrok bogat hranljivim sastojcima, a prepun sezonskih ukusa.

Učitati još
Zatvori