U nedostatku inspiracije za lagani letnji ručak, salata je uvek dobra ideja. Ako ste ljubitelj konzumiranja salate u formi obroka, Journal knjiga recepata puna je onih koje možete da isprobate u predstojećim danima. Između ostalog, tu su salata od lubenice i feta sira, salata od špargle, couscous salata i mnoge druge. Sve one imaju bar jednu zajedničku stavku zbog koje mogu da se konzumiraju kao obrok, a ne samo kao prilog uz glavno jelo. To je činjenica da se, pored povrća, u njihovoj pripremi koriste i brojni drugi sastojci. Upravo to je slučaj i kada je u pitanju salata sa škampima.
Salata sa škampima kao idealna opcija za lagani ručak
Recept za današnji quick & easy obrok pronašli smo na Instagram profilu @valerii.bell. Među glavnim sastojcima su se, pored škampa, izdvojili spanać, rukola, mocarela, čeri paradajz i nektarine. Pored toga, salata uključuje i specijalni preliv, odnosno dresing koji se pravi od meda i senfa. Baš kao i recept za lagani rižoto sa škampima, salata koja ih uključuje ne zahteva previše vremena i truda, a u to ćete se i sami uveriti. U nastavku donosimo spisak svih sastojaka, te proces pripreme.
Sastojci
- 80g mešavine rukole i spanaća
- 70g čeri paradajza
- 100g mocarele
- dve nektarine
- 100g škampa
- dve supene kašike ulja semenki grožđa
- pola pomorandže
- kafena kašika senfa
- supena kašika meda
Priprema
Operite i procedite mešavinu spanaća i rukole, a isto učinite sa nektarinama i čeri paradajzom. Potom čeri paradajz i mocarelu isecite na polovine, a nektarine na kriške. Škampe propržite na malo ulja, te po želji začinite koristeći so, biber i druge začine. Nakon dve ili tri minute, škampe sklonite sa ringle. Na mešavinu spanaća i rukole stavite čeri paradajz, mocarelu, nektarine i škampe. Kako biste napravili preliv, sjedinite polovinu isceđene pomorandže, ulje, senf i med. Naposletku, prelijte ga preko svih sastojaka koje ste prethodno sjedinili. Samim tim, vaša nova omiljena letnja salata je spremna za serviranje.
Foto: Instagram (@valerii.bell, @asouthernsoul)