

Salata sa tunjevinom, leblebijama i narom – zvuči kao teleport na Mediteran. Lagana za pripremu – možda vam postane jedna od omiljenijih. Osim toga, salata je često najbrža, a ujedno i jedna od najzdravijih opcija kada je reč o pripremi ručka ili večere.
Ipak, kulinarsku palicu sada prepuštamo nutricionistkinji Dajani Švraki Milutinović, čija se kremasta prokelj rapsodija našla na meniju i ovog vikenda. Njeni recepti su karakteristični po tome što uvek bira zdravije opcije, ali i one koje se brzo i lako pripremaju.
Prepustite se, ovo će biti nešto drugačiji recept za salatu sa tunjevinom.

Sastojci:
- 3 kašike leblebija iz konzerve
- 1 manja konzerva tunjevine
- 2 kašike mešavine za rusku salatu
- 1 kuvano jaje
- 1 krastavac seckan na kockice
- 2 kačike očišćenog nara
- 100 gr grčkog jogurta
- 1 paradajz
- Ljubičasti luk po želji
- Sveži bosiljak
Priprema:
Najpre obarite mešavinu za rusku salatu. Ukoliko želite možete i sami obariti leblebiju, umesto da koristite leblebije iz konzerve ili tegle. Potom, obarite jedno jaje. Preostale sastojske iseckajte na sitno i sve ih sjedinite. Kada se jaje prohladi, po želji ga narendajte ili isecite na sitne kockice i dodajte tunjevinu iz konzerve. Kada je reč o prelivu, pomešajte paradajz sa 100g grčkog jogurta, dodajte malo soli i bibera, izblendirajte i prelijte preko salate. Po želji, pospite listićima badema.
Foto: Dajana Švraka Milutinović