Sladoled u januaru? Why not.
Iako je sladoled, poput hladne kafe, poslastica kojoj težimo uglavnom tokom toplijih dana sa ciljem da nas rashladi, on se može konzumirati tokom čitave godine. A posebnu čar ima DIY sladoled koji se priprema kod kuće i koji, iako uglavnom nema isti ukus kao kupovni, teži da bude nešto kremastiji.
Upravo takav je i sladoled od neobične namirnice sa kojom pojedini imaju love-hate odnos, a to je crni čaj. Iako ga ne volite u tečnom obliku, pružite mu šansu u formi sladoleda. Možda će baš onda, zahvaljujući ostalim začinima, postati glavni sastojak vašeg novog omiljenog deserta.
Sastojci
- 60g crnog čaja
- 50g šećera
- 100ml vode
- 400ml kokosovog mleka
- začini po želji – đumbir, cimet, anis, biber u zrnu
Priprema
Priprema sladoleda je veoma jednostavna, te ne zahteva mnogo vremena i truda. Za početak, u dubljoj šerpi zagrejte crni čaj, šećer i začine po želji. Zatim dodajte vodu i krenite da mešate sve dok ne dobijete sirup guste teksture. Naposletku, u šerpu dodajte kokosovo mleko sobne temperature i ponovo dobro promešajte.
Mešavinu koju ste dobili procedite i ostavite da se ohladi u zamrzivaču. U naredna tri sata na svakih sat vremena izvadite sladoled i promešajte ga. Kada ste zadovoljni njegovom teksturom, servirajte ga i dodajte dekoraciju po želji – na primer, orašaste plodove ili još začina koje ste koristili u pripremi.
Foto: Instagram @ler.hlv