Sve što ste želeli da znate o slanoj karameli – i zašto ne možemo da prestanemo da je jedemo?
Sve što ste želeli da znate o slanoj karameli – i zašto ne možemo da prestanemo da je jedemo?

Sve što ste želeli da znate o slanoj karameli – i zašto ne možemo da prestanemo da je jedemo?

Ko bi pomislio da će nekoliko zrnaca soli u klasičnoj karameli pokrenuti pravu kulinarsku revoluciju?

Slana karamela, kao i mnoge druge fine stvari, potiče iz Francuske. Šezdesetih godina prošlog veka slavni poslastičar Anri Le Ruks (Henri Le Roux) je spojio šećer i slani puter, stvarajući ono što danas obožavamo u najrazličitijim oblicima. Kako je od skromnih početaka slana karamela stigla do globalne slave, i zašto ne možemo da prestanemo da je jedemo?

Šta je zapravo slana karamela?

U osnovi, slana karamela je jednostavna kombinacija karamelizovanog šećera, putera, pavlake i prstohvata soli. Upravo ta so pravi magiju – ona pojačava slatkoću i dodaje neočekivanu kompleksnost ukusa. Mozak je omađijan ovim balansom, što objašnjava zašto često posežemo za još samo jednim zalogajem.

Gde se sve divno slažu ukusi slane karamele:

  • Sladoled sa slanom karamelom – često ima dodatke poput krckavih badema ili komadića čokolade. Ovaj sladoled je favorit tokom cele godine.
  • Kokice sa slanom karamelom – Zamislite svežinu kokica prekrivenih tankim slojem karamele, posutih morskom solju. Ovo je ultimativna slatko-slana grickalica.
  • Kolači, keksići i mafini – Slana karamela se pojavljuje kao savršeno punjenje u čokoladnim mafinima,  keksićima, cheesecake-u ili tortama od lešnika.
  • Kafa i topli napici – Latte sa slanom karamelom je simbol jeseni. U toploj čokoladi ili čaju sa mlekom, karamela je zanimljivo iznenađenje.

Gde probati?

  • Ručno rađene slane karamele možete naći u asortimanu Žuna maslac.
  • Kolač od karfiola sa slanom karamelom i belom čokoladom u Ivi i Tisi.
  • Makaron sa slanom karamelom u poslastičarnici Fini
  • Sladoled sa slanom karamelom u Luff-u.

Slana karamela kod kuće

Kako napraviti savršenu slanu karamelu kod kuće? Ključ je u kvalitetnim sastojcima i preciznosti. Potrebno vam je:

Sastojci:

  • 200 g šećera
  • 120 ml slatke pavlake (neutralne, min. 30% mlečne masti)
  • 60 g putera (neslanog)
  • 1 kašičica krupne morske soli (ili po ukusu)

Priprema:

  • U širokoj šerpi ili tiganju sa debelim dnom, stavite šećer na srednju vatru. Povremeno protresite šerpu (ne mešajte dok  šećer ne počne da  se topi). Kada se šećer potpuno istopi i poprimi zlatno-smeđu boju, sklonite ga s vatre. Pazite da ne zagori, jer će karamela postati gorka.
  • U međuvremenu, zagrejte slatku pavlaku dok ne postane topla (ne treba da provri). Polako i pažljivo sipajte pavlaku u karamelizovan šećer, uz neprestano mešanje. Prskanje je normalno, ali budite oprezni jer je smesa jako vruća.
  • Vratite šerpu na laganu vatru i dodajte puter isečen na kockice. Mešajte dok smesa ne postane glatka i kremasta.
  • Na kraju, umešajte morsku so po ukusu. Količinu prilagodite ukusu – nekome će biti dovoljna kašičica, dok će drugi želeti malo više.
Učitati još
Zatvori