Tipično dnevno prelistavanje društvenih mreža verovatno će vas odvesti u pravcu brojnih recepata. U pojedinima ćete videti ideju za današnji obrok, dok ćete druge izignorisati. Ipak, činjenica je da će vam najveću pažnju privući oni koji su predstavljeni na originalan način. Upravo takvi su recepti koje kreira Sophia Roe – devojka koja je svoje prisustvo na društvenim mrežama posvetila gastronomskom aspektu i deljenju ljubavi koja se tiče kvalitetne i precizne pripreme hrane.
Već smo zaključili da upravo zato njene recepte obožavamo, te im se često vraćamo u cilju sigurne inspiracije kada je u pitanju eksperimentisanje sa ukusima. A upravo na tome je zasnovan i recept za slane, zapečene kruške.
Umetnost – soljenja – kruški
Sophia Roe od svakog recepta napravi pravo malo umetničko delo, a upravo to je učinila i sa slanim kruškama. U recept nas je uvela konstatacijom da ukoliko do sada nismo isprobali kruške na ovakav način – nismo ni svesni šta sve one mogu da ponude. Kombinacija soli i sočnih kruški tokom pečenja oživeće sve sokove ove voćke, a karamela koja se priprema od kokosovog mleka, vanile i javorovog sirupa daće im obeležje neodoljivosti.
Miris ove poslastice će, kao kada su u pitanju zapečene jabuke sa cimetom i orasima, ispuniti gotovo svaku prostoriju vašeg doma. Stoga iskoristite neke od poslednjih hladnijih dana za ovaj recept koji će vas sigurno ugrejati. Štaviše, možda ćete na momenat poželeti da zimska idila koja uključuje topla jela, ušuškanost i cozy odeću potraje bar malo duže.
Sastojci
- šest kruški
- 450g kuhinjske soli
- 400ml kokosovog mleka
- 60g putera
- kafena kašika ekstrakta vanile
- 100g (kokosovog) šećera
- dve supene kašike javorovog sirupa
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Rasporedite kruške u tepsiju po izboru tako da one budu u uspravnom položaju. Ipak, obratite pažnju na to da posuda bude dovoljno duboka kako biste kruške u potpunosti mogli da potopite u so. Zatim ih prekrijte solju, tako da im samo vrhovi i stabljike vire. Pecite ih dok ne omekšaju, odnosno oko sat i po.
Dok se kruške peku, napravite preliv tako što ćete u šerpi sjedniti kokosovo mleko, puter, ekstrakt vanile, javorov sirup i šećer. Iako se u originalnom receptu predlaže upotreba kokosovog šećera, ukoliko ga ne možete pronaći, upotrebite običan beli šećer. Ostavite mešavinu da se kuva oko 20-30 minuta na niskoj temperaturi, odnosno sve dok ne počne da se formira karamela. Što ju duže budete kuvali, ona će biti tamnija, a njen ukus bogatiji. Takođe, imajte u vidu da će se karamela još više zgusnuti kada počne da se hladi.
Nakon što ste kruške izvadili iz rerne, pažljivo ih podignite i odložite na tacnu, ali ostavite malu količinu soli na njima u cilju boljeg ukusa. Kruške možete poslužiti kao takve, ili ih možete iseći. Naposletku, prelijte karamelu preko njih, a u svrhu posluživanja možete koristiti još sastojaka. Na primer, koricu pomorandže, cimet ili muskatni oraščić.
Foto: Instagram @sophia_roe