Slatki tartufi sa limunom i borovnicama koji će vam već nakon prvog zalogaja postati omiljena poslastica
Slatki tartufi sa limunom i borovnicama koji će vam već nakon prvog zalogaja postati omiljena poslastica

Slatki tartufi sa limunom i borovnicama koji će vam već nakon prvog zalogaja postati omiljena poslastica

Iako su gljive prvobitna asocijacija kada se spomenu tartufi, ovaj naziv koristi se i kada je u pitanju poslastica koja se pretežno pravi od čokolade. Karakterističnog, odnosno loptastog oblika, zbog neodoljivog ukusa i veličine koja odgovara jednom zalogaju, slatki tartufi vrlo brzo nestaju sa trpeze. Međutim, ovaj put isprobavamo ih u nešto drugačijem obliku i sa malo izmenjenim sastojcima.

Slatki tartufi sa limunom i borovnicama ne iziskuju previše vremena, a u pripremi se koriste zdrave namirnice kao što su urmeovsena kaša. Recept za njih pronašli smo na Instagram profilu Lindsay Keosayian, a pored zanimljivog ukusa – oni privlače pažnju na prvi pogled i zbog ljubičaste boje. Stoga, ukoliko ove nedelje želite da isprobate novi recept, ovi slatki tartufi oduševiće vas već nakon prvog zalogaja.

Sastojci


01. Sastojci za tartufe

  • 190g borovnica
  • 125g oraha
  • 175g urmi
  • tri supene kašike ovsene kaše
  • dve supene kašike iseckanog kokosa
  • supena kašika chia semenki
  • isceđen limun

02. Sastojci za glazuru

  • 150g indijskog oraha
  • 120ml kokosovog ulja
  • tri supene kašike meda
  • kafena kašika ekstrakta vanile
  • isceđen limun
  • tri supene kašike tople vode (po potrebi)

Priprema


Sjedinite sastojke za tartufe u blenderu ili procesoru za hranu sve dok ne dobijete čvrstu smesu. Od nje napravite kuglice i poređajte ih na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Tartufe ostavite u frižideru, a za to vreme napravite glazuru.

Kada je u pitanju glazura, neophodno je da pre pripreme ostavite indijski orah u vodi oko pola sata. Takođe, bitno je da kokosovo ulje bude istopljeno i ohlađeno. Nakon toga, stavite sve sastojke za glazuru u blender kako bi smesa postala ujednačena. Po potrebi dodajte dve ili tri supene kašike tople vode. Naposletku, tartufe premažite glazurom i vratite ih na pleh. Po želji, ukrasite ih tako što ćete preko njih izrendati malo limunove kore.

Foto: Instagram (@lindsay.keosayian)

Učitati još
Zatvori