

Beograd ovog proleća dobija novo poglavlje u svojoj (kompleksnoj) gastro priči. SLOJ, prepoznat kao it mesto u Beogradu koje neguje autentičnost i pažljivo osmišljene ukuse, uvodi nas u prazničnu atmosferu sa specijalnim izdanjem tradicionalnog ruskog uskršnjeg hleba — kulichom. Nakon što smo ispratili sve (ukusne) kolaboracije poput nedavne Koozmetik x SLOJ, ovog puta se okrećemo tradicionalnijim vestima. SLOJ i (slobodno nazvano) uskršnji kolači predstavljaju idealan uvod u prazničnu nedelju. U nastavku otkrivamo sve detalje, kao i gde možete kupiti ovaj gastro novitet.




SLOJ uskršnji kolači su sve što je potrebno ove praznične sezone
Poslednjih nekoliko godina, pogotovo u Beogradu, imali smo priliku da se upoznamo sa raznim ruskim ukusima. Tako su nam se na meniju našli medovik, sirniki, ruska Kartoška, tvorog i mnogi drugi kolači i poslastice. Međutim, do sada (makar na našem portalu) nismo imali prilike da se susretnemo sa slatkim hlebom koji nosi naziv kulich. Kulich je visok, bogat slatki hleb, često ukrašen glazurom i suvim voćem, koji se u Rusiji priprema za Uskrs. U SLOJ-u su ovaj hleb obogatili detaljima koji podsećaju na porodične praznike. Upakovan je u čipku, dodata je lizalica u obliku petla, simbol detinjstva, i sveća koja miriše na tradiciju. U ovim detaljima se jasno može uvideti ruska i srpska povezanost, posebno na tradicijskom nivou.
Ovaj kulich nije isključivo gastronomski eksperiment, već predstavlja most između kultura. Kako ističu iz SLOJ-a, Rusija i Srbija dele ono što je najvažnije: poštovanje prema hlebu, ljubav prema domu i radost okupljanja oko stola. Da bi ovu ideju učinili potpunom, kulich su odneli u srpsko selo, gde se, kako kažu, nije osećao kao gost, već kao deo domaće tradicije.





Russia and Serbia share what matters most: respect for bread, love for home, and the joy of gathering around the table.
Kao što sve lepo kratko traje, tako su i ovi proizvodi limited-edition. Prodaja ovog pažljivo pripremljenog hleba počinje 14. aprila i dostupna je u ograničenim količinama. SLOJ poziva sve da probaju kulich i možda zajedno razviju novu, uskršnju tradiciju.



Foto: Ljubo Ašćerić