Nećemo da lažemo, jela od krompira teško da ikada mogu da nam dosade, međutim čak je i nama nekad potrebna promena. Da, klasičan pomfrit od krompira jeste nezamenljivi deo mnogih obroka, ali ovaj pomfrit od šargarepe pokazaće vam da se nekad isprobavanje novih stvari i te kako isplati.
Isprobajte recept za ovu brzu, ukusnu i zdravu užinu, i sigurni smo da ćete postati opsednuti nakon prvog zalogaja.
Sastojci:
- 3-4 velike šargarepe
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašičice paprike u prahu
- 1 kašičica luka u prahu
- 1 1/2 kašičice čili praha
- 2 kašičice bosiljka/origana
- so i biber
- 2 kašike rendanog parmezana (opciono)
Sastojci za umak:
- 1/3 šolje jogurta
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/2 kašike meda
- čili, paprika, bosiljak, so i biber
Priprema
Prva i najvažnija stvar za pravljenje pomfrita od šargarepe, jeste da isečete vaše šargarepe po dužini, a zatim još jednom kako biste dobili četvrtine. Tako isečene komade stavite u činiju, dodajte maslinovo ulje i bilje i začine po vašem izboru. Sve to dobro promešajte i ravnomerno rasporedite komade šargarepe na obložen pleh. Vaš pomfrit stavite u zagrejanu rernu i pecite otprilike 30 minuta na 180C, ili dok ne postanu blago rumeni i hrskavi. Međutim, važno je znati da će ostati malo mekani čak i nakon dugog pečenja. Dok je pomfrit u rerni, pomešajte sve sastojke za vaš umak u jednu činijicu. Nakon isteka pola sata, ili kada vaš pomfrit od šargarepe izgleda kako vi želite, izvadite ga iz rerne i uživajte u njemu dok je još uvek vruć!