Gastronomska avantura kroz Španiju: Pet gradova, pet nezaboravnih iskustava – od Madrida do Sevilje
Gastronomska avantura kroz Španiju: Pet gradova, pet nezaboravnih iskustava – od Madrida do Sevilje

Gastronomska avantura kroz Španiju: Pet gradova, pet nezaboravnih iskustava – od Madrida do Sevilje

Španija je zemlja bogate kulture, istorije i neverovatne hrane. Ako ste ljubitelj gastronomskih putovanja, napravili smo ultimativnu rutu kroz pet najvažnijih španskih gradova. Tri dana za svaki od gradova – Madrid, Sevilju, Valensiju, Barselonu i Bilbao. Ovde ćete otkriti zašto je svaka od ovih destinacija neizostavna na mapi pravog gurmana.

Svaki grad nudi jedinstvenu kombinaciju tradicionalnih i modernih ukusa. I svaka lokacija je putovanje u okviru putovanja,  kroz različite regione i kulinarske stilove Španije. Spremite se da istražite živopisne pijace, uživate u vrhunskim restoranima i otkrijete skrivene bisere lokalne kuhinje.

Madrid – srce Španije

Kao glavni grad Španije, Madrid je centar kulture, istorije i gastronomije. Grad je poznat po svojoj raznovrsnoj kulinarskoj ponudi i pijacama. Šetnja ulicama Madrida vodi vas kroz različite kulinarske svetove – od tradicionalnih tapas barova do modernih restorana sa Michelin zvezdicama. Madrid takođe ima bogat noćni život, gde hrana igra ključnu ulogu. Mnogi restorani služe hranu do kasno u noć.

  • Prvi dan: upoznajte Madrid kroz tapase. Početak  putovanja započnite šetnjom kroz Mercado de San Miguel, jednu od najživopisnijih pijaca u Madridu. Ovde možete probati razne tapase, od patatas bravas do croquetas, uz čašu lokalnog vina. Posetite i legendarni Sobrino de Botín, najstariji restoran na svetu, i uživajte u njihovoj pečenoj prasetini i jagnjetini.
  • Drugi dan: tradicionalna kuhinja. Provedite dan istražujući autentične madridske specijalitete. Ne propustite Cocido Madrileño, bogato jelo od mesa, povrća i leblebija koje će vas zagrejati. Za desert, uputite se u Chocolatería San Ginés na čuvene churros con chocolate.
  • Treći dan: avangardna kuhinja. Za kraj boravka u Madridu, otkrijte restorane svetski priznatog šefa Dabiz Muñoz -a. Njegov restoran sa tri Michelin zvezdice DiverXO, nudi izuzetno kreativna i inovativna jela, ali rezervacije su potrebne mesecima unapred. Pristupačnija opcija je njegov street food restoran StreetXO.

Tips & Tricks

  • Ako želite da izbegnete gužve, posetite Mercado de San Miguel rano ujutro ili kasno uveče. Tako ćete imati više prostora za uživanje u tapasima.

Sevilja – grad strasti i ukusa

Sevilja, glavni grad Andaluzije, je poznata po flamenku i bogatoj kulinarskoj tradiciji. Grad je pravi simbol španske kulture, sa živopisnim festivalima i autentičnim andaluzijskim specijalitetima. Sevilja nudi opuštenu atmosferu sa brojnim barovima i restoranima gde možete uživati u tapasima dok gledate flamenko nastupe.

  • Prvi dan: tapasi i flamenko. Sevilja je poznata po svojim tapasima i noćnom životu. Počnite dan u El Rinconcillo, najstarijem baru u Sevilji, i probajte gazpacho, hladnu supu od paradajza. Veče  provedite uz flamenko predstavu, uz tapas i vino u Casa Morales.
  • Drugi dan: autentična Andaluzija. Uživajte u tradicionalnim jelima kao što je Jamón Ibérico i Tortilla Española. Posetite lokalne pijace i kupite sveže masline i suhomesnate proizvode koje možete poneti kao suvenir.
  • Treći dan: kulinarska avantura. Uputite se u Bodeguita Romero, gde ćete otkriti prave ukuse Andaluzije kroz raznovrsne montaditos – zalogaje i lokalna vina. Istražite skrivene uličice i otkrijte male barove sa najboljim tapasima u gradu.

Tips & Tricks

  • Narandže iz Sevilje su jedne od najpoznatijih na svetu, ali se koriste prvenstveno za proizvodnju marmelade. Kupite teglicu seviljske marmelade kao autentičan suvenir.

Valensija – dom paelje

Valensija je poznata kao mesto gde je nastala paelja, jedno od najpoznatijih španskih jela. Grad kombinuje modernu arhitekturu i istorijske znamenitosti, pružajući savršen balans između tradicije i inovacije. Valensija je takođe poznata po svojim festivalima, uključujući Las Fallas, gde hrana igra centralnu ulogu.

  • Prvi dan: otkrijte paelju. Prvi dan u Valensiji posvetite istraživanju Central Market-a, gde ćete pronaći sveže sastojke za pravu paelju. Ručajte u La Pepici, jednom od najpoznatijih restorana za paelju. Paelja je tradicionalno jelo od pirinča, mesa i povrća. Možete ići i na časove ma kojima se uči priprema paelje.
  • Drugi dan: slatko. Provedite dan degustirajući horchatu, osvežavajući napitak koji se pravi od semena biljke „tigrov orah“. Uz to ide i farton, slatki hleb koji se obično umače u napitak. Posetite lokalne poslastičarnice i probajte turrón, tradicionalni slatkiš od badema i meda.
  • Treći dan: savremena kuhinja. Za kraj boravka u Valensiji, posetite Casa Montaña, tradicionalnu tavernu poznatu po tapasima i vinu. Uživajte u modernim interpretacijama tradicionalnih jela u ovom istorijskom ambijentu.

Tips & Tricks

  • Za najbolji doživljaj paelje, uvek naručite jelo u restoranu koji se specijalizovao za ovu vrstu hrane. Prava paelja se priprema duže, pa budite strpljivi.

Barselona – arhitektura i pijaca

Barselona, kosmopolitski grad sa bogatom istorijom, poznata je po svojoj katalonskoj kuhinji. Grad je savršena destinacija za ljubitelje umetnosti i hrane, sa impresivnim Gaudijevim građevinama i živopisnim pijacama. Barselona nudi širok spektar gastronomskih iskustava, od ulične hrane do ekskluzivnih restorana.

  • Prvi dan: katalonski klasici. Šetnja kroz Barselonu ne može proći bez posete pijaci Mercat de Sant Josep de la Boqueria. Ovde ćete pronaći najraznovrsniju ponudu svežih proizvoda. Probajte pan con tomate, hleb sa paradajzom, maslinovim uljem i solju, i uživajte u jednostavnim, ali savršenim katalonskim ukusima.
  • Drugi dan: slatkiši i delikatesi. Ne propustite Crema Catalana, katalonsku verziju crème brûlée deserta. Posetite lokalne pekare i probajte razne slatkiše i peciva. Kupite cava, penušavo vino iz Katalonije, kao savršen suvenir.
  • Treći dan: inovativna kuhinja. Posetite Disfrutar, restoran sa dve Michelin zvezdice, gde ćete doživeti jedinstvenu kulinarsku avanturu kroz kreativna i inovativna jela.

Tips & Tricks

  • Kada posetite La Boqueria, potrudite se da prošetate kroz sve uličice pijace. Iza glavnih štandova kriju se male gastronomske oaze sa autentičnim proizvodima koje nećete naći u glavnim hodnicima.

Bilbao – srce Baskije

Bilbao je središte Baskije i poznat je po svojoj inovativnoj kuhinji i bogatom kulturnom životu. Grad kombinuje modernu umetnost i tradiciju, sa muzejom Guggenheim kao glavnom atrakcijom. Bilbao nudi jedinstvenu kulinarsku scenu sa fokusom na kvalitetne lokalne sastojke i kreativne recepte.

  • Prvi dan: pintxos i vino. Bilbao je poznat po svojim pintxo, malim zalogajima koji se serviraju na čačkalici. Posetite Café Iruña, legendarni bar poznat po svojim pintxosima i istorijskoj atmosferi. Uživajte u txakoli, laganom, penušavom belom vinu iz Baskije.
  • Drugi dan: tradicionalni ukusi. Provedite dan istražujući Mercado de la Ribera, najveću natkrivenu pijacu u Evropi. Probajte bacalao a la vizcaína, bakalar u umaku od crvene paprike i paradajza, i uživajte u bogatim ukusima baskijske kuhinje.
  • Treći dan: kulturna i kulinarska avangarda. Za kraj boravka u Bilbau, posetite Azurmendi, restoran sa tri Michelin zvezdice. Ili Mina, restoran sa Michelin zvezdicom, koji nudi vrhunska jela po pristupačnijim cenama. Prošetajte pored muzeja Guggenheim i završite svoje putovanje uživajući u jedinstvenoj kombinaciji umetnosti i gastronomije.

Tips & Tricks

  • Kada se upuštate u degustaciju pintxosa, imajte u vidu da svaki bar ima svoju specifičnost. Istražujte različite barove kako biste probali što više različitih ukusa.
Učitati još
Zatvori