

Kada su u pitanju ajurvedski principi koji su zasnovani na tradicionalnoj indijskoj medicini, oni mogu da se primene na gotovo sve životne aspekte. Samim tim, i na gastronomiju. Stoga postaje jasno da je načelo pod kojim se podrazumeva da je zdravlje pojedinca ustvari zdravlje celine neophodno primeniti i prilikom pripreme različitih jela. Ovaj put, fokusiraćemo se isključivo na supe koje možete da napravite prateći ajurvedski princip. Ipak, pre nego što odlučite koje namirnice će se naći u njima, neophodno je da se upoznate sa osnovnim karakteristikama ajurvedske kuhinje. Međutim, dobra vest je to što je naizgled komplikovana tematika u realnosti vrlo jednostavna i konkretna, te uključuje samo nekoliko ključnih koraka.
Kako ajurvedski princip definiše zdravlje?
Zdravlje se, prema ajurvedskom principu, objašnjava kao jedinstvo duha, tela i uma. Verujući da smo svi u velikoj meri određeni onim što jedemo ili pijemo, ajurveda kao nauka o životu posebnu pažnju usmerava na sve što unosimo u sebe tokom dana. Na taj način, stvara se životna energija koja – po ovakvom shvatanju – počinje iz stomaka. Stoga je potrebno da zagrejemo stomak već na samom početku dana, te se posebna pažnja posvećuje upravo supama i toplim pićima kao što su čajevi, a njih je neophodno uneti na prazan stomak.
Dakle, hraneći telo – hrane se duša i um. Stoga se posebna pažnja posvećuje i namirnicama koje se koriste u pripremi jela, a sve u cilju poboljšanog zdravlja organizma. Na taj način, postižu se balans i harmonija, a ajurvedski principi razlikuju tri tipova hrane i šest različitih ukusa.
Hrana i ukusi po ajurvedi
Ajurveda hranu deli u tri različite kategorije. To su:
- Satvik: U prvu kategoriju spada hrana koja se priprema u kućnim uslovima, odnosno ona koja ima obeležja tradicionalnog ili lokalnog. U pripremi jela najčešće se koristi sveže voće i povrće.
- Rajasik: U drugu kategoriju spada hrana koja se jede van kuće, odnosno u restoranima, kao i hrana koja se poručuje na kućnu adresu. Dakle, ova jela nisu nutritivna koliko ona iz prve kategorije.
- Tamasik: U treću kategoriju spada hrana koja je obrađena, te poseduje malu količinu vlakana i mnogo konzervansa. Ovde spada hrana iz fast food kategorije, te gazirana pića i grickalice.
Ipak, kada su u pitanju ukusi, postoje određene razlike. Istovremeno, podela je izvršena na osnovu šest različitih ukusa. To su:
- Slatko: Žitarice, povrće (pr. pasulj, grašak, krompir, šargarepa), slatko i suvo voće (pr. urme, grožđe, smokve, mango), mleko i šećer.
- Slano: So i hrana u koju je dodata so.
- Kiselo: Kiselo voće (pr. limun, limeta, ananas), kiseli mlečni proizvodi (pr. jogurt, sir) i fermentisani sastojci u tečnom obliku (pr. vino, sirće, soja sos).
- Gorko: Određeno voće (pr. grejpfrut), povrće (pr. spanać, kupus, kelj) i začini (pr. kurkuma).
- Oporo: Određeno povrće (pr. pasulj, grašak, zelena salata, sočivo), voće (pr. nar, jabuka), med, orasi i lešnici.
- Oštro: Začini (pr. čili, biber), začinsko bilje (pr. origano, timijan, menta) i određeno sirovo povrće (pr. karfiol, luk, rotkvica).
Ipak, svaki od ovih ukusa neophodno je skladno kombinovati, a sve u cilju postizanja uravnoteženih obroka. Pored toga, svaki ukus povezan je sa određenim informacijama koje se posredstvom hrane i pića šalju svim delovima tela. Oni mogu da imaju različita pozitivna dejstva, te svojstva koja se opisuju kao umirujuća, pročišćavajuća i stimulišuća.
Kako se supe uklapaju u ajurvedske principe?
Supe i ajurvedski princip u ishrani su u velikoj meri povezani. Međutim, sa obzirom na to da tokom hladnijih meseci češće konzumiramo supe u odnosu na topliji deo godine, kraj i početak godine su idealno vreme da posredstvom različitih supa počnete da primenjujete ajurvedske principe u gastronomiji.
Ipak, pod ovim principima podrazumeva se i to da namirnice birate u skladu sa aktuelnom sezonom, te da to činite i u skladu sa trenutnim stanjem organizma. Pored toga, neophodno je da kroz obroke iskombinujete svaki od navedenih ukusa. Razlog za to je jednostavan. Benefiti svakog od njih imaće uticaj na telo, duh i um – i to kroz samo jedan obrok.
Ajurvedske supe odlične su za varenje i mogu da se jedu u svako doba dana. Predlažemo da sa njima eksperimentišete, te da prilikom pripreme u njih dodate povrće, žitarice, pasulj, testeninu, začinsko bilje i omiljene začine.
Iako se na prvu pomisao čini da su ovi sastojci spoj nespojivog, svaki od njih ima benefite. Ipak, posebnu pažnju obratite na upotrebu svežih i organskih namirnica kojima je trenutno sezona. Na taj način, možete da budete sigurni da je osnovni ajurvedski princip ispoštovan, i to u formi ukusne i tople supe.
Foto: Instagram (@saltandlavender, @gatherednutrition, @eatenbyames)