Super alternativa granoli za fini doručak svaki dan
Super alternativa granoli za fini doručak svaki dan

Super alternativa granoli za fini
doručak svaki dan

Granola je jedan od energetski najbogatijih i najzdravijih doručaka, međutim ako vam je već pomalo dosadio jedno te isti meni, isprobajte zdrave zoene keksiće. Da biste ih napravili, dovoljno je veče pre izdvojiti 45 minuta vremena. Ujutru ćete uživati u zdravom doručku koji će vas napuniti energoijom, a možete ih poneti sa sobom na posao i tako tokom dana imati super međuobrok.

Pa što ovaj keks čini zdravim? U receptu koji donosimo u nastavku smanjili smo uobičajene količine šećera i maslaca pomoću umaka od jabuke koji testu pruža slatkoću i vlažnost bez dodatne masnoće. Takođe, u keksiće ne stavljamo puno brašna. No, keks ne bi bili keks da nisu pomalo nestašni pa u njih ubacite komadiće tamne čokolade i suvo voće za savršen zalogaj.

Sastojci (za 12 keksića):

  • 1 i po čašica zobenih pahuljica
  • 1/4 čašica brašna
  • 3/4 čašice sode bikarbone
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • pola kašičice soli
  • 1/4 čašica omekšalog maslaca
  • 1/3 čašica šećera
  • 1 veliko jaje
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 čašica umaka od jabuke
  • 1/2 suvih brusnica
  • 1/3 šoljica tamne čokolade, naseckane na komadiće (plus dodatno za posuti preko)

Postupak:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U srednje velikoj posudi umutite zobene pahuljice, brašno, sodu bikarbonu, cimet i so.

U drugoj, velikoj posudi, ručnim mikserom promešajte maslac i šećer dok ne dobijete kremastu smesu. Nakon toga dodajte jaje, ekstrakt vanile i umak od jabuka. Na kraju u smesu umešajte brašno dok se sve ne sjedini. Ubacite suvo voće i čokoladu.

Velikom kašikom od testa oblikujte keksiće i stavljate ih na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Keks pecite 12 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju na krajevima.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori