Želite upečatljivi detalj na venčanju? Ovi deserti mogu da budu alternativa tradicionalnim tortama
Tokom organizacije venčanja, pažnja se posvećuje gotovo svakom detalju – od prostora, preko dekoracije, pa sve do odabira hrane i pića. Za pojedine, upravo su mladenačke, odnosno svadbene torte od ključnog ili najvećeg značaja. Međutim, u poslednje vreme [ a posebno kada su u pitanju manja venčanja ] parovi se neretko odlučuju za alternative tradicionalnim tortama, te se kao desert na trpezi nalaze nešto drugačije, ali upečatljive poslastice koje privlače pažnju već na prvi pogled. Upravo zbog toga, objedinili smo osam poslatica koje mogu da vam posluže kao ideje kojima ćete zameniti klasičnu svadbenu tortu.
#1 | (Mini) Pavlova
Pavlova torta vezuje se za Australiju i Novi Zeland, a naziv je dobila po ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Veruje se da je torta nastala tokom dvadesetih godina prošlog veka, kada je čuvena balerina posetila ove države u sklopu svoje turneje. Ona se neretko naziva kraljicom među tortama, a upravo zbog toga idealna je kao alternativa za svadbene torte. Takođe, nju možete da isprobate i u minijaturnoj [ bite-sized ] varijanti.
#2 | Wedding sundae
Sladoled je mnogima omiljena poslastica tokom čitave godine. Ipak, za razliku od klasičnog sladoleda, sundae – koji je popularan koncept u Sjedinjenim Američkim Državama – sastoji se iz sladoleda, sirupa, šlaga i različitih dodataka. To mogu da budu orašasti plodovi, čokoladne mrvice ili različite vrste voća. Upravo zbog toga, kroz ovaj desert možete da ispoljite kreativnost. Štaviše, u sklopu wedding prostora možete da napravite i sundae kutak u kom će gosti moći da naprave sopstveni sladoled.
#3 | Pâte à choux
Zbog vrste testa od kog su napravljene, profiterole – odnosno pâte à choux – pojedine podsećaju na princes krofne. Međutim, one su karakteristične po kremastom punjenju, ali i čokoladnom prelivu. Upravo od velike količine profiterola koje se slažu jedna na drugu pravi se tradicionalna francuska svadbena torta. Međutim, profiterole i same po sebi mogu da budu odlična alternativa za desert.
#4 | Tiramisu
Originalni i tradicionalni recept za tiramisu vremenom je postao predmet eksperimentisanja, a uz malu dozu kreativnosti nastale su varijacije kao što su matcha tiramisu i raffaello tiramisu. Ipak, ovaj italijanski desert koji, zbog karakterističnog ukusa, obožavaju sve generacije može da posluži i kao zamena za svadbene torte. A upravo to bio je slučaj na venčanju popularne pevačice Sophie Ellis Bextor.
#5 | Tart
Tart je idealna poslatica ukoliko ste pristalica minimalističkog izgleda – i istog takvog ukusa. Takođe, ovaj desert može da se prilagodi gotovo svačijim preferencijama. U zavisnosti od toga da li želite voćnu ili čokoladnu verziju, njegove sastojke lako možete da modifikujete. Štaviše, možete da napravite i veći broj tart kolača, te da ih posložite tako da dobijete izgled svadbene torte koja ima više spratova.
#6 | Choux au Craquelin
Naziv choux au craquelin podseća na već pomenuti desert pâte à choux zato što im je osnova identična. Ipak, za choux au craquelin kaže se da je jedna od najelegantnijih poslastica koje možete da napravite. Ovaj desert je u isto vreme ukusan i lagan, te baršunast i hrskav. Upravo zbog toga, u Francuskoj danas slovi za jedan od omiljenih.
Foto: Instagram (@martaxeats, @nomsdujour, @celineyrs, @houseweddingaesthetics)