Verovatno da ste do sada imali prilike da isprobate tart od čokolade, limuna ili orašastih plodova. No, šta ako vam kažemo da možete da se poigrate sa ukusima? Verujemo da vam naš predlog za tart od borovnica i badema zvuči primamljivo. Ovaj kolač može biti odličan dezert za one koji planiraju da dočekaju novo godišnje doba na zdrav, sladak i posve drugačiji način. Bogata trpeza je uvek najbolji način da uživamo u čarima godišnjih doba koja se smenjuju. Pronašli smo recept koji spaja, leto i jesen. Prijatno!
SASTOJCI:
Za piškotu:
- 210g brašna (i dodatno za posipanje)
- malo soli
- 100g putera, ohlađenog i isečenog na kockice
- 40g kristal šećera
- 1 jaje, umućeno
- 1 supena kašika hladne vode sa ledom
Za krem:
- 75g mlevenih badema
- 600g svežih ili zaleđenih borovnica (odmrznuti)
- 150ml punomasne pavlake
- 75g šećera u prahu, prosejanog
- 2 jajeta, umućena
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- pavlaka za serviranje
PRIPREMA:
- Da se napravi testo, staviti brašno, so i puter u multipraktik i blendirati dok smesa ne dobije grubu strukturu, poput prezli. Presuti smesu u činiju, umešati šećer i jaje. Dodati vodu i umesiti glatko testo. Uviti testo u providnu foliju i ostaviti u frižideru 20 minuta.
- Na površini posutoj brašnom razviti testo u oblik kružnice prečnika 28cm. Staviti testo u okrugli pleh površine 25cm i izbockati testo viljuškom. Ostaviti da odstoji u frižideru 25 do 30 minuta.
- Zagrejati rernu na 190°C ili na 170°C sa ventilatorom. Obložiti tepsiju izgužvanim papirom za pečenje i staviti pasulj preko papira. Peći 10 minuta. Izvaditi papir i pasulj i vratiti testo u rernu na još 3 do 4 minuta. Smanjiti temperaturu na 180 C ili na 160°C sa ventilatorom.
- Posuti testo mlevenim bademima i borovnicama i peći 15 minuta.
- U međuvremenu, u posudi pomešati pavlaku, šećer u prahu, jaja i ekstrakt vanile, da bi se napravio krem. Preliti ovu smesu preko borovnica i peći još 20 do 30 minuta, dok tart ne dobije smeđu boju.
- Ostaviti tart da se ohladi u plehu na rešetki za hlađenje. Servirati toplo ili na sobnoj temperaturi sa pavlakom.
Foto: Instagram / @flume_blanc / @iyks / @somnimun_4; Pexels