

Ako ste bili u potrazi za nutritrivno bogatim, a estetičnim obrokom – pronašli smo savršeni recept. To je recept za tart sa prazilukom – koji može biti zvezda trpeze ukoliko organizujete ručak ili večeru sa prijateljima ili porodicom. Ne samo što izgleda dobro – ovaj tart je i bogat ukusima. Iako su bazični sastojci veoma jednostavni, nekomplikovani, njihova kombinacija rezultira sa obrokom koji ćete pamtiti. Karamelizovan u maslinovom ulju i medu, sa svežim sirom, praziluk u ovoj kombinaciji će postati vaš go-to obrok koji ćete moći da jedete i hladan narednog dana (ako ste ljubitelji meal prep-a). Donosimo step-by-step recept.
Tart sa prazilukom
Sastojci
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika meda (šećera ili javorovog sirupa)
1/4 limuna
24 lista žalfije (opciono)
3 praziluka srednje veličine
150g svežeg sira
500g lisnatog testa
1 jaje (opciono)
Malo mleka (opciono)
Priprema
Na tepsiju stavite parče papira za pečenje. Presecite praziluk(e) na pola i operite. Poređajte ih jedno do drugog tako da stoje naglavačke. Svaki isečeni praziluk će biti sopstveni tart.
Olovkom iscrtajte konture praziluka koji ste stavili na papir za pečenje i u te konture sipajte maslinovo ulje i med ili drugi zaslađivač. Dodajte morsku so i biber. Stavite listove žalfije u te konture i dodajte malo limunove kore.
Vratite praziluk i postavite ga preko ove smese. Dodajte još ulja, zaslađivača, soli i bibera. Sledeći korak je da postavite lisnato testo na pobrašnjenu površinu. Isecite testo u tri pravougaonika i savijte ga tako da objedini praziluk. Testo možete premazati jajetom.
Zagrejte rernu na 190 stepeni Celzijusa i stavite da se tart sa prazilukom peče. Potrebno je da se peče oko 35 minuta – ili dok testo ne postane zlatkaste boje. Nakon što tart sa prazilukom izvadite iz rerne, ostavite ga pet minuta da se ohladi – i okrenite ga. Po želji, možete dodati limunovog soka i dodatno sira – i imate spreman, zdrav ručak ili večeru.
Foto: Instagram (@cheftomhunt)